Povijesno društvo Požega „uznemirava“ građane i tijekom ljeta

Autor: DK

Tijekom proteklih pet godina svoga djelovanja Povijesno društvo Požega realiziralo je niz vrijednih projekata za učenike i učenice te za odrasle građanke i građane. U naše programe dosada se uključilo preko tisuću učenica i učenika osnovnih i srednjih škola. Spomenut ću višednevne projekte poput Zimske škole arheologije, Festivala znanosti i Ljetne škole povijesti u suradnji s brojnim kulturnim, znanstvenim i prosvjetnim ustanovama. Izvan spomenutih projekata organizirali smo niz dobro posjećenih radionica, promocija knjiga, predavanja, javnih diskusija, kružoka, okruglih stolova i jedan znanstveni skup zajedno s našim partnerima. Riječ je o tisućama sati besplatnog rada naših članova i suradnika. Popularizirali smo znanje i rad. Razvijali smo svijest o vrijednosti kulturne baštine, kritičko mišljenje, logičko zaključivanje i pluralno sagledavanje prošlosti koja iz dana u dan našim građanima otima budućnost zbog njezina stavljanja u službu dnevne politike i raznih ideologija. Povijest nastojimo približiti na zanimljiv i jednostavan način u opuštenom raspoloženju. Različitost u iskazivanju stavova o prošlosti uvijek je dobro došla u Povijesnom društvu Požega. Okupljamo vodeće intelektualce požeškog kraja različitih pogleda na svijet. Zahvaljujući našoj suradnji s istaknutim hrvatskim i stranim znanstvenicima uveli smo brojne inovacije i u sagledavanje lokalne povijesti. Nastojali smo premostiti provaliju koja razdvaja inovacijska stremljenja i tradiciju. Njegovali smo racionalno, odgovorno i profesionalno istraživanje problema. Razvijali smo interdisciplinaran pristup. To ćemo i dalje radosno činiti. Povijesno društvo Požega svojim je radom predstavljalo Požegu u najboljem svijetlu čak i izvan granica Republike Hrvatske te je tako postalo jedan od vrlo prepoznatljivih simbola Požege i cijele Zlatne doline.

Povijesno društvo Požega ima i bogatu izdavačku djelatnost. Do sada smo objavili četiri samostalne publikacije. Pokrenuta je Biblioteka fragmenti prošlosti. U okviru te biblioteke objavili smo dvije knjige, a još dvije su u pripremi i trebaju ugledati svijetlost dana do kraja godine. Sve publikacije, osim stručnog časopisa Povijesnog društva Požega, financirane su isključivo dobrovoljnim prilozima građana. Svi zainteresirani čitatelji mogu ih dobiti besplatno.

Radimo i tijekom ljeta. U ovom tekstu zaustavio bih se na knjizi poznatog publiciste Mladena Gajera „Rat u svakodnevici jednog dječaka“ koja je objavljena prije nekoliko dana u okviru Biblioteke fragmenti prošlosti, a u suradnji Povijesnog društva Požega i Biro-tiska. Imao sam čast  biti urednikom ove vrijedne publikacije. Mladen Gajer pisao je o sjećanjima svoga oca na Prvi svjetski rat te o svojim na Drugi svjetski rat. Riječ je o zanimljivom djelu pisanom vrlo jednostavnim izričajem. Ovom prilikom najavljujem i promociju koju ćemo održati u rujnu. Zahvaljujem svima koji su se uključili u rad na pripremi izdavanja ove knjige, a na poseban način upućujem riječ zahvale gospodinu Mislavu Bošnjaku na izvrsnoj tehničkoj pripremi te našoj vrijednoj suradnici gospođi Veri Jekić na besprijekornoj korekturi. Veliko hvala lektoru i recenzentima. Svim građankama i građanima želim sunčano i ugodno ljeto.

Vinko Tadić, prof., predsjednik Povijesnog društva Požega

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: