Povijesni dan za povijesnu udrugu: Župan Tomašević darovao “Požežanima” sablje /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uručio je 12 sablji povijesnoj postrojbi Gradska straža Požega koje će ih krasiti uz njihove odore na različitim manifestacijama i događanjima na kojima budu predstavljale svoj grad i županiju.

Svečana primopredaja je upriličena u starodrevnoj Županijskoj vijećnici u kojoj je župan Tomašević, koji je umirovljeni general Hrvatske vojske, izvršio smotru članova Gradske straže.

-Čast mi je biti ovdje s vama u predvečerju dana kada grad Požega slavi Grgurevo, kada slavi povijest i konačno oslobađanje Požege od Osmanlija i njihovog jarma predvođeno fra Lukom Ibrišimovićem koji je donio slobodu građanima Požeške kotline. Odazvao sam se upitu vodstva Gradske straže o mogućnosti nabavke originalnih sablji za stražare kako bi mogli pronositi povijest i tradiciju, ali i ponos svih onih vojnika sve do Domovinskog rata koji su branili Hrvatsku. Požega je uvijek bila grad slobodarskog duha, hrvatski grad koji je i kroz najteža vremena sačuvao svoju tradiciju. Iduće godine Požeško-slavonska županija će slaviti 810. godina od prvog spomena Požeške županije, gdje ćete i vi svakako biti sudionici proslave i brojnih manifestacija kojima ćemo obilježiti ovu važnu obljetnicu i postojanje naše županije. To možemo s ponosom istaći cijeloj Hrvatskoj, cijeloj Europi i svijetu da postoji jedna predivna županija i jedan predivan grad koji već 810. godina bilježi svoju sjajnu povijest – rekao je Alojz Tomašvić pozdravljajući članove Gradske straže.

Župan Tomašević je osobno svakom stražaru uručio sablju kojom prilikom se spomenuo i poznatog vojskovođe baruna Franje Trenka koji je vodio upravo vojsku koja je potjecala iz ovih krajeva i Slavonije, a koji su pronosili slavno ime slavonsko i hrvatsko, a od tih postrojbi i „croata“, kako su ih nazivali, došlo je i ime kravate, dijela tadašnje marame koju su oko vrata vezali pripadnici Trenkovih postrojbi, a kasnije nastala kravata kao nezaobilazni modni detalj svečanih odijela.

Zapovjednik Gradske straže Požega Vladimir Milković zapovijedao je svečanim postrojem i nešto više rekao o samoj sablji za koju je rekao da je originalna replika austro-ugarske sablje, tadašnjih gradskih stražara koju su nosile topničke jedinice, jer su one konjaničkih jedinica bile nešto duže.

Sablja je duga 104 cm, autentična s oznakom M 1861 po godini kada je uspostavljena kao službeno oružje Gradske straže Požega. Napravljene su u Njemačkom gradu Rothenburgu, a cijeli iznos nabavke financirala je Požeško-slavonska županija na čemu se zapovjednik zahvalio nazočnom županu Tomaševiću.

Kratku povjesnicu pročitao je profesor povijesti Zoran Jekić u kojoj se osvrnuo na one godine do današnjeg vremena, od osnutka stvarne gradske straže u Požegi, njenom sudjelovanju u životu u 19. stoljeću, sudjelovanje u prijelomnim godinama, za hrvatsku povijest, kada je Gradskoj straži dodana i Gradska glazba. Do 1850. godine bila je pod patronatom bana Josipa Jelačića i djelovala pod nazivom Požeška gradska straža.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije