Povijesni dan za 25 mališana i njihove roditelje u čaglinskom kraju: „To je ideja koja nije ostala samo na priči već je dobila sretan kraj s novim početkom“ /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Dugo se čekalo ali i dočekalo da svoja vrata otvori ustanova u čaglinskom kraju, Dječji vrtić kojem se najviše raduju mališani i njihovi roditelji. U više nego prekrasnom zdanju tete će odgajati mališane, a oni odrastati u svom rodnom mjestu i biti svoji na svome kao graditelji budućnosti svog kraja.

Većina njih neće trebati prelaziti više desetaka kilometara kako bi pohađala vrtić u drugim mjestima što će biti olakšanje i za roditelje mališana

Puno je truda uloženo unazad nekoliko godina kako bi se poboljšao standard življenja na području općine Čaglin gdje su uz obnove i uređenja područnih i matične škole uložena i znatna sredstva u druge različite infrastrukturne projekte uz izgradnju zgrade novog Dječjeg vrtića ali nove Zdravstvene stanice – zgrade Doma zdravlja.

Samozatajnim radom općinski načelnik Dalibor Bardač privodio je uz navedene investicije i brojne druge u granicama proračunskih mogućnosti paralelno pokušavajući uz vlastita sredstva iznaći i ona iz fondova EU. Dakako da se ne smije zaboraviti u svemu tome niti velika zauzetost zamjenika požeško-slavonskog župana Željka Jakopovića koji je iz tog kraja.    

-Deset godina je prošlo od ideje o potrebi za skrb djece predškolskog uzrasta do prvog ulaska djece u prostorije vrtića u Čaglinu. Put realizacije nije bio jednostavan, ali zajedničkim djelovanjem Požeško-slavonske županije, općine Čaglin i Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin ustrojena je ustrojbena jedinica vrtića pri osnovnoj školi. Organizacija rada ovakve ustrojbene jedinice je vrlo učinkovita jer administrativne poslove, poslove pedagoga i ravnatelja, sukladno odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, obavljaju djelatnici škole, dok sama jedinica vrtića ima svoje odgajatelje i kuharicu-spremačicu – ističe Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin nastavljajući kako je su na Svjetski dan učitelja, dvije odgajateljice s uzbuđenjem dočekale mališane koji su došli u pratnji svojih roditelja u vrtić.

Vodeći se epidemiološkom situacijom, pred ulazom u vrtić dobrodošlicu su im poželjeli zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović i načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač. Osvrnuli su se na priču o vrtiću koja je počela još 2010. i danas dobila svoj epilog i prve polaznike.

-Ova ideja nije ostala samo na priči već je dobila sretan kraj s novim početkom kojeg su željno očekivali, prije svega zaposleni roditelji, a zatim i djeca. Predškolski odgoj i obrazovanje za naš kraj nisu luksuz, već stvarna potreba što potvrđuje broj zaprimljenih prijava za upis – dodao je Željko Jakopović.

Puno sreće i uspjeha u radu svima prisutnima poželio je i župnik Milan Klobučar koji je blagoslovio prostor novog vrtića, te njegove polaznike.  

Zahvaljujući općini Čaglin i Općinskom vijeću koje je donijelo takvu odluku roditeljima je omogućeno  zbrinjavanje djece uzrasta od 3 godine do polaska u školu u vremenu od 6 do 16 sati, tijekom kojeg će im biti poslužena 2 obroka i 2 međuobroka za koje su zadužene školska kuharica Maja Stipić i vrtićka kuharica Marija Buturac. 

Izuzev što je danas prvi dan rada vrtića, ujedno je i prvi dan provođenja programa predškole, koji će također provoditi odgajateljice Rajka Jurčević i Nikolina Čičković, te će se polaznicima vrtića tri dana u tjednu pridružiti još tri predškolca kako bi se što bolje pripremili za polazak u prvi razred.

Foto: Općina Čaglin [FAG id=281355]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek