Povijesne postrojbe – ponos svojih gradova

Autor: Ana Vuković

SONY DSCPOŽEGA – U sklopu požeškog festival po prvi put održan je „Aurea fest povijesnih postrojbi, Požega 2015“. Uz Gradsku glazbu „Trenkovih pandura“ predstavilo se deset povijesnih postrojbi među kojima je bila istoimena požeška postrojba, a gost je bila jedna postrojba iz susjedne Bosne i Hercegovine. Tako su nastupile slijedeće postrojbe:

Varaždinska građanska garda – dobitnici Plakete grada Varaždina za izuzetan doprinos u očuvanju tradicije, kulture i građanskog duha, na ponos Grada Varaždina.

Hajdučka družinu Mijata Tomića iz Tomislavgrada – njeguju slobodarsku tradiciju, kulturu i običaje hrvatskog naroda, posebice hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i duvanjskog kraja.

Turopoljski banderij iz Turopolja – ratovali su kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana.

Ivanečki vitezovi i ivanečka rudarska četa iz Ivanca – jedina su organizirana povijesna postrojba u Varaždinskoj županiji i Hrvatskoj pa i šire koja nastavlja tradiciju viteškog reda Vitezova ivanovaca.

Gradska straža Bakar – tradicija gradskih straža u Bakru u raznim postrojbenim oblicima, postoji od najranijih vremena hrvatske povijesti na ovim prostorima.

Keglevićeva straža Kostel – predstavljaju kulturnu baštinu, zagorski zavičaj i običaje koji su jedinstveni kao što je običaj uskrsnog pucanja iz „pištola“ što je zaštićena nematerijalna kulturna baština RH.

Svetonedeljska garda iz Svete Nedelje – primarna zadaća postrojbe i svakog člana je očuvanje i promocija kulturne baštine svetonedeljskog kraja, zagrebačke županije i RH.

/Foto by Ana Vukocić/

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: