Povijesne postrojbe na trenutak vratile ondašnje vrijeme (foto)

Autor: D.K.

KUTJEVO – U organizaciji Povijesne postrojbe “Trenkovi panduri” uz domaćinstvo kakvo se može samo doživjeti u podrumima Kutjeva d.d. boravilo je 50-ak članova povijesnih postrojbi, si obučeni u svečanim odorama svoga kraja, koji su dočarali povijest ondašnjeg vremena. Do izražaja je među devet postrojbi došla postrojba “Trenkovih pandura koji su i kao domaćini izravno vezani za daleku povijest tog, slobodno se može reći, kulturnog zdanja iz 1232. godine.

O dalekoj povijesti kutjevačkog podruma i kvaliteti vina koje se proizvodi, njeguje i čuva u podrumima govorio je dobro poznati sommelier Kutjeva d.d. Drago Humski kojeg su sa posebnom pažnjom slušali gotovo svi a najviše oni koji su po prvi puta u tim prostorima u kojima su se osjećali kao da je vrijeme na trenutak stalo.

– O afrodizijačkom svojstvu vina iz našeg podruma svjedoče ‘recke’ koje su pronađene na zidu u sredini podruma, a barun ih je, navodno, zaradio čak 70. Pretpostavlja se da su recke svjedoci ljubavnih okršaja dvoje vladara, a pronađeno je i udubljenje na kamenom stolu pored zida. Je li udubljenje nastalo od ljubavnog zanosa i borbe, ili zbog nečeg drugog, ostaje tajna i danas. Vjeruje se da udubljenje kamenoga stola u kutjevačkom podrumu i danas ima veliku ljubavnu moć. Dovoljno je, kazuju ljudi, prisloniti dlanove na udubljenje i zaželjeti svoju ljubavnu želju i ona će se najduže za godinu dana i ispuniti – jedna je od veselijih tema koje je posjetiteljima podruma tvrtke Kutjevo prenio sommelier Drago Humski.

O vinima koja su ponuđena na kušanje sommelier je govorio i upoznao ih sa određenim karakteristikama koja ne žive samo na sačuvanoj legendi.

-Od doba Marije Terezije i Trenka do danas, mijenjala su se i vremena i vlasnici podruma, ali, kvaliteta vina iz poznatih podruma ostala je ista, za što postoje i dokazi u brojnim nagradama zaključio je Humski.

Gosi koji su posjetili podrum, Gospićka garda Vukovi – Gospić, Petrovska pištola – Petrovsko, Hajdučka družina Mijat Tomić – Tomislavgrad BiH, Turopoljski banderij – Turopolje, Ivanečka rudarska četa – Ivanec, Zrinska garda – Čakovec, Karlovačka građanska garda – Karlovac, Varaždinska građanska garda – Varaždin i Đurđevački graničari – Đurđevac, nisu skrivali zadovoljstvo viđenim na čemu su najiskrenije zahvaljivali njihovom domaćinu Vladimiru Potnaru predsjedniku Povijesna postrojba „Trenkovi panduri“. Uska je suradnja “Trenkovih pandura” sa Kutjevom d.d. jer na zajednički nastupaju i predstavljaju kutjevački kraj kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu.

no images were found

 

Više iz kategorije