Potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i tri ministra posjetili Požegu: “Već na sljedećoj sjednici Vlade donijeti ćemo odluke i mjere kojima će žurno pomoći stradalom području” /VIDEO/

Autor: S.P./D.K.

Požeško-slavonska županica Atonija Jozić i gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić održali su radni sastanak s potpredsjednikom Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved te ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom i ravnateljem Civilne zaštite RH Damirom Trutom na kojem su razgovarali i uvjerili se razmjere prirodne katastrofe koja je jučer pogodila dijelove Požeško-slavonske županije. Na sastanku je bio i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc. Borislav Miličević i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Donijeli su određene odluke i zaključke te mjere kojima ća se žurno pomoći stradalim stanovnicima i području zahvaćenom nevremenom.

“Zahvaljujem se svima za današnji sastanak, kao i predsjedniku Vlade RH za žurno postupanje u ovoj prirodnoj nepogodi koja je pogodila Požeško-slavonsku županiju. Na terenu se mogu vidjeti posljedice nevremena koje je jučer pogodilo ovo područje, štete na građevinskim objektima, poduzetničkim prostorima, na odgojno-obrazovnim i zdravstvenim zgradama su ogromne,” rekla je županica Antonija Jozić.

Dodaje kako je u ovom trenutku teško govoriti o vrijednostima, one su milijunske, u desecima milijuna kuna, a najgore su, kako je istaknula štete u poljoprivredi. “Osim grada Požege i općine Jakšić koji su zabilježili značajne štete na objektima, poljoprivreda je puno širi krug, tu je i općina Kaptol i područje grada Kutjeva, te grad Pleternica. Zahvaljujem se na ovoj prvoj pomoći koja nam je upućena, sada ćemo pristupiti žurnim procjenama šteta i zahtjevima za pomoć Požeško-slavonskoj županiji,” rekla je Jozić.

“Nakon prvih preliminarnih izvješća, odavde, iz Požege upućujem jasnu poruku da će vlada RH u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica ove prirodne nepogode koja je nažalost, u manje od mjesec dana, po drugi puta zahvatila Požeško-slavonsku županiju,” naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Ono što je bitno naglasiti jest da ćemo o već na sljedećoj sjednici vlade donijeti određene odluke koje će biti usmjerene ka pružanju konkretne pomoći. Čuli smo u kojim je sve granama i sektorima najveća šteta, posebno je vidljiva u poljoprivredi, ali i kod velikog broja obiteljskih kuća, gospodarskih objekata, objekta javne namjena. Stoga ćemo nakon današnjeg obilaska terena informirati vladu i sve resore koji su nadležni za pružanje potpore. Uz to, moram izraziti zahvalu svim operativnim snagama, sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti koji su stručno doradili svoj posao. Uvažavajući velike razmjere ove štete, drago mi je da nemamo žrtava, to je ono što je najvažnije,” rekao je ministar Medved.

U posljednjih manje od mjesec dana Požega je najprije obilnim kišama poplavljena, potom razornom tučom razbijena – rekao je gradonačelnik Požege dr. Željko Glavić. “Svi objekti javni i privatni su stradali, krovovi na gotovo svim zgradama su manje ili više uništeni. Velike su štete na gospodarskim objektima, velike tvrtke poput Plamena, Colora, Allesa, Magme, Spin Vallisa pretrpjele su velike štete. Voćnjaci i poljoprivredne površine uništeni su do neprepoznatljivosti. Naravno da je to ogroman razmjer štete. Zahvaljujući svim nadležnim službama, ali isto tako i onima koji su se priključili, uspjelo se sanirati ono što je hitno, čiste se prometnice, krovovi kako netko ne bi stradao. Srećom, do sada nismo imali ozlijeđenih. Ono što slijedi nakon toga – mi nećemo moći sami i zato zahvaljujem i predsjedniku vlade, potpredsjedniku i ministrima koji su danas došli. Očekujemo da će nakon njihovog posjeta, s nacionalne razine, od strane hrvatske vlade stići i odgovarajuća pomoć koja mora biti žurna, jer ovo su štete koje ne trpe odgađanje” rekao je gradonačelnik Glavić.

“Ono što su od nas zatražili opravdano i gradonačelnik i županica, ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede iznaći će u kratkom roku dodatni mehanizam potpore poljoprivrednicima,” naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
“U ovakvim teškim okolnostima, poljoprivreda je kao jedna gospodarska djelatnost posebno izložena i stradala. Na mnogim poljoprivrednim gospodarstvima štete su stopostotne. “Pored redovnih mjera koje Ministarstvo poljoprivrede ima za saniranje elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa i bolesti poput sufinanciranja mjera osiguranja, obnove poljoprivrednog potencijala putem mjere 5 Programa ruralnog razvoja koje će sve funkcionirati i pomoći da se sanira i obnovi poljoprivredna proizvodnja u ovom kraju, ono što su od nas zatražili opravdano i gradonačelnik i županica, ova vlada i Ministarstvo poljoprivrede iznaći će u kratkom roku dodatni mehanizam potpore poljoprivrednicima. Jer dok sve redovne mjere profunkcioniraju oni trebaju od nečega živjeti i trebaju imati dokaz da nisu prepušteni sami sebi,” rekla je ministrica.

Nužna je žurna podrška u obliku dodatnih sredstava za saniranje štete, potvrdio je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. “I ovdje ćemo, kako što smo u prethodnim situacijama kovid krize te krize uzrokovane potresom, pokazati jednu snagu Vlade RH koja je na raspolaganju vlastitim građanima u smislu podrške i financijske pomoći građanima Požeško-slavonske županije. Želim vrlo jasno poručiti, potpredsjednik Medved je to napomenuo – zajedno sa svim drugim kolegama iz vlade predložit ćemo bar početak rješenja, određenu alokaciju sredstava koja će biti, vjerujemo, na dnevnom redu Vlade već u četvrtak,” zaključio je Aladrović.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot