Potpora kroz projekt neovisnom življenju i podizanju kvalitete života invalida

Autor: D.K.

Neferović i Begić - CopyPOŽEGA- Projekt “Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom u Požeško-slavonskoj županiji financiran iz Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti gotovo 440 tisuća kuna bespovratih sredstava provodit će Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško-slavonske. Cilj projekta je dati potporu neovisnom življenju i podizanju kvalitete života te socijalnom uključivanju u zajednicu i sprječavanju institucionalizacije i to što većem broju korisnika, osobama s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta.

-Iskustva naše udruge koja već šest godina provodi projekt osobnih asistenata pri Ministarstvu socijalne politike i mladih, pokazuju da je ova usluga postala ključna u unaprijeđenju kvalitete života osoba s invaliditetom. Ciljna skupina projekta su osobe oboljele od cerebralne paralize, distrofije mišića i paraplegije,a proširenjem projekta bit će uključeno osam korisnika te zaposleno osam asistenata s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.Imamo najava kako i drugi članovi naše udruge žele osobne asistente na dnevnoj bazi. Mi ćemo to vrlo rado aplicirati prvom prilikom kada se pojavi novi program za proširenje osobne asistencije bilo do strane resornog Ministarstva ili EU socijalnog fonda kada raspiše natječaj – rekao je na današnjem predstavljanja projekta u Gradu Požegi predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Ivan Begić.

Predstavljanju su nazočili i gradonačelnik Požege Vedran Neferović, koordinatorica projekta Anada Kotorac te ispred Požeško-slavonske županije Zora Bošnjak.

-Ovo je primjer udruge koja djeluje prema planiranim programima i ciljevima. Grad Požega je tijekm 2015. godine iz svojih sredstava pomagao rad ove udruge, no ovaj pokazatelj da se udruga aktivno javlja na sredstva koja su im dostupna za realizaciju njihovih programa je zapravo nešto što smo od samog početaka željeli, da se udruge  na području grada aktivnim pristupom javljaju, ne samo prema Gradu nego i ostalim izvorima financiranja. Ovo je primjer upornosti, kompaktnosti i snažne želje da se ostvari pomoć osobama s invaliditetom te realiziraju značajna sredstva – naglasio je gradonačelnik Vedran Neferović dodajući kako ga osobno veseli što u Požegi u zadnje vrijeme kontinuirano raste senzibilnost prema osobama s invaliditetom, a što je posebice vidljivo kroz brojne realizirane projekte namjenjene skupinama od najranije do zrelije dobi.

Više iz kategorije