Potpisivanje peticije protiv protiv odluke o “outsourcingu”

Autor: D.K.

POŽEGA – Danas je diljem Hrvatske, u 128 hrvatskih gradova, počelo prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv “‘outsourcinga”.

Namjera je 17 sindikata javnih i državnih službenika uz potporu građana  prikupiti dovoljan broj potpisa, preko 375 tisuća, do 19.lipnja kako bi se stekli uvjeti raspisivanje referenduma protiv “outsourcinga”.

Akcija prikupljanja potpisa u Požegi krenula je danas na dva mjesta, u Cehovskoj ulici i ispred Županijske bolnice na kojima će građani svoje potpise moći dati u vremenu od 7 do 13 sati i to sve tako do 18.lipnja 2014. godine.

Koordinacija sindikata poziva sve građane da se odazovu ovoj inicijativi te da na taj način spriječe još veći broj ne zaposlenih osoba kojih bi uslijed primjene novog zakona svakako bio veliki broj. Provođenjem novog zakona radnici bi izgubili sva prava i zaštitu na što trenutno imaju pravo, ističe županijski koordinator sindikata Krešo Posedi.

Sindikati uključeni u akciju protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru su:  Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Radnički sindikat HZMO, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Carinski sindikat Hrvatske, Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Sindikat Porezne uprave Hrvatske, Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju, Sindikat Pravosudne Policije Hrvatske, Nezavisni cestarski sindikat, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Sindikat računovođa, tajnika  i tehničkog osoblja u socijalnoj skrbi, školstvu i zdravstvu.

Hrvatska Vlada je odlučila privatizirati čistačice, kuharice, domare i sve ostale u školama, bolnicama, centrima socijalne skrbi te takve poslove koje su do sada obavljali ti zaposlenici povjerili bi agencijama ili drugim ugovornim poslovnim subjektima što za koordinaciju sindikata nikako nije prihvatljivo. 

Više iz kategorije