Potpisani ugovori o funkcionalnoj povezanosti požeške i pakračke bolnice: “Daje se sigurnost da će i jedna i druga bolnica sačuvati sve svoje djelatnosti”

Autor: DK

Potpisivanju ugovora o funkcionalnoj povezanosti između dviju zdravstvenih ustanova na području Požeško-slavonske županije, Opće županijske bolnice Požega i Opće županijske bolnice Pakrac koja je ujedno i bolnica Hrvatskih veterana uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića bio je nazočan i ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić. Ugovore su Maloj županijskoj vijećnici potpisali ravnatelji požeške i pakračke bolnice, porf.dr.sc. Željko Glavić i Marina Major.

Prije samog čina potpisivanja ugovora svim nazočnima dobrodošlicu je zaželio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalivši ministru Kujundžiću na potpori koju daje ulažući u zdravstveni sustav na području Požeško-slavonske županije.

-Funkcionalno povezivanje bolnica u Hrvatskoj je nešto što je prepoznala EU komisija i ocijenila kao takvu vrlo pozitivnu mjeru u zdravstvenom sustavu. U funkcionalnom povezivanju bolnica ostaju pravni subjekti, dakle svaka bolnica ostaje zaseban pravni subjekt, Pakrac i Požega. S ovim oblikom radi se o okupljanju kvalitete na jednom mjestu, povećava se sigurnost pacijenata i daje se sigurnost da će i jedna i druga bolnica sačuvati sve svoje djelatnosti. U ovom slučaju veća bolnica daje garanciju da pacijenti neće morati iz pakračkog kraja putovati za veliku većinu dijagnostičkih postupaka. Specijalisti će iz Požege ići u Pakrac i odrađivati potrebite preglede – rekao je ministar prof.dr.sc. Milan Kujundžić.

-Mogu reći da je jedini problem koji je bio tijekom četiri godine u odnosu pakračke i požeške bolnice dok su zajedno funkcionirali da je jedino bio problem jer Pakrac nije imao pravnu samostalnost. Nikad niti zaposlenici ali i stanovnici to nisu prihvatili kao činjenicu. Drago mi je što je do ovog funkcionalnog spajanja došlo i što su taj problem riješili na ovaj način. Mi smo imali odlična iskustva s radom medicinskih službi. Puno je liječnika specijalista iz Požege odlazilo obavljati preglede u Pakrac. Pacijenti su time bili zadovoljni – naglasio je prof.dr.sc. Željko Glavić dodajući kako je potpisivanjem ugovora o funkcionalnom spajanju bolnica onaj problem pravne osobnosti je stavljen izvan snage.

-Trebamo razvijati suradnju u medicinskim djelatnostima i to sve na zadovoljstvo pacijenata. ovim načinom se smanjuju troškovi za zdravstveni sustav – istakao je prof. Glavić naglašavajući kako je velika stvar da pacijenti u svom gradu mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu a da ne moraju nikud dalje putovati.

-Od 1. siječnja 2018. godine poslujemo kao samostalna zdravstvena ustanova. Zahvaljujući ovom ugovoru kao i prethodnoj suradnji između dviju zdravstvenih ustanova našim pacijentima pružamo dodatnu sigurnost i dostupnost zdravstvene zaštite čime se omogućuju dijagnostički i terapijski pregledi liječnika određenih specijalnosti kojih pakračka bolnica nema – istakla je ravnateljica Opće bolnice Pakrac Marina Major.

Funkcionalno povezivanje zdravstvenih ustanova provedeno je do sada između 12 bolnica, uz Požegu i Pakrac spojene su ustanove Šibenik i Zadar, Nove Gradiške i Slavonskog Broda, Vinkovaca i Vukovara, Varaždina i Čakovca, Našica i Osijeka.

Nastavljamo dalje s ovim modelom. Nelogično je da bolnice na malim udaljenostima bolnice imaju dupla dežurstva i skupocjenu opremu koja se slabije koristi – zaključio je ministar Kujundžić.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: