Potpisan ugovor za početak izgradnje Aglomeracije Pleternica vrijedan 134 milijuna kuna: „To je projekt koji građani Pleternice čekaju više od deset godina“ /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić bila je domaćin potpisnicima ugovora između naručitelja i izvođača radova kojim će se izvršiti rekonstrukcija i proširenje odvodnje otpadnih voda u okviru projekta “Razvoj vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica”. Ugovor je potpisao u ime investitora, tvrtke Tekija d.o.o. Ante Kolić te izvođača radova Zajednice ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o. Požega i Riko d.o.o. Ljubljana, Slovenija, Ino Galić. Partneri u projektu, koji je vrijedan gotovo 134 milijuna kuna, su grad Pleternica, grad Požega i općina Jakšić. Projekt se sufinancira sredstvima EU 70 posto.

Na svečanosti potpisivanja ugovora uz gradonačelnicu Antoniju Jozić i njene zamjenike Domagoja Katića i Antu Barbarića bili su i zastupnik u Hrvatskom  saboru Frano Lucić, ministar  zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, njegov zamjenik Davor Vukmirić uz koje su bili i njihovi suradnici, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege prof. dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i drugi.

-To je projekt koji građani Grada Pleternice čekaju više od deset godina. Projekt se financira iz sredstava Europske unije u visini od 70 posto sredstava, s po 13 posto sudjeluju Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode, a 4 posto Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić – naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić zahvaljujući svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekta kroz deset godina.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević koji je izrazio uvjerenje kako će taj projekt biti uspješno realiziran na zadovoljstvo svih stanovnika i budućih korisnika.

-Grad Pleternica i grad Požega povezani su oduvijek i s ljudima, a sada evo i s infrastrukturom. Živimo na malom području, svi smo povezani i ovo je budućnost gdje ćemo se na kvalitetan i sustavan način riješiti otpadnih voda i sačuvati ovo Bogom dano područje za nove naraštaje. Ovo je samo još jedan dokaz više kako se u Požeško-slavonskoj županiji radi zajedno, a naša tvrtka “Tekija” pokazala je da zna ostvariti vrijedne projekte uz podršku Ministarstva koje je prepoznalo njihovu pravu vrijednost – rekao je Darko Puljašić, gradonačelnik Požege.

Direktor tvrtke Tekije d.o.o. Ante Kolić naglasio je kako je riječ o najvećem projektu u povijesti ovog kraja koji će biti realiziran u narednom periodu.

-Početak radova očekujemo najkasnije 35 dana od potpisa ugovora, a rok završetka izvođenja radova je 24 mjeseca. Projekt razvoj vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Pleternice uključuje rekonstrukciju i dogradnju postojeće sustava odvodnje u Pleternici, Jakšiću, Dervišagi i Vidovcima te proširenje sustava prikupljanja i odvodnje na ostala naselja aglomeracije – Frkljevci, Kadanovci, Gradac, Vesela, Blacko, Viškovci, srednje Selo, Kuzmica, Bresnica, Sulkovci, Bzenica, Trapari i Novoselci. Planirano je izgraditi kolektora ukupne duljine 44.560 metara, rekonstrukciju tlačnih cjevovoda ukupne duljine 911 metara, izgradnju objekata na sustavu odvodnje i to 19 crpnih stanica, 6 retencijskih bazena i 10 preljevnih građevina kao i rekonstrukciju postojećih objekata. Nakon izvedbe sustava javne odvodnje aglomeracije Pleternica očekujemo povećanje priključenosti s dosadašnjih 52 posto na 90 posto odnosno priključenje na sustav javne odvodnje dodatnih 4.696 stanovnika. U konačnici otpadna voda za 12.681 stanovnika pročišćavat će se na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Pleternica trećim stupnjem pročišćavanja nakon njegove izvedbe – istakao je direktor Kolić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Davor Đuroković naglasio je kako velika podrška Ministarstva te niski iznosi sudjelovanja lokalne zajednice koji su gotovo jedinstveni na nacionalnoj razini, daju dodatni poticaj u ukupnom projektu Aglomeracija na ovom području.

-Zapravo, više od 400 milijuna kuna s PDV-om je vrijednost ukupnih radova aglomeracija na ovom području od čega je više do 220 milijuna kuna europskih sredstava. Došli smo do jednog novog trenutka, do najkvalitetnije faze, a to je sama realizacija. Sredstva su nam osigurana i preostaje samo da se dobro organiziramo,” rekao je Đuroković uz čestitke svim sudionicima u projektu.

-Riječi podrške i čestitke, uz pozdrave predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Pleterničanina, ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića uputio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

-Zadovoljstvo mi je biti ovdje iz više razloga. Aglomeracija Pleternica jedna je od 46 aglomeracija u različitim fazama realizacije, a u narednom razdoblju očekujmo ih još 15. Riječ je o doista ogromnom infrastrukturnom projektu za cijelu Hrvatsku. Požega i Pleternica kao projekti doista svojom veličinom nove i velik posao izvođačima kojima želim sreću i uspjeh, a s druge strane, u konačnici nose i bolji standard života za naše građane – istakao je ministar Ćorić.

[FGAL id=263477]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »