Potpisan ugovor o razminiranju minski sumnjivog područja na području Požeško-slavonske županije

POŽEGA – U proljeće se očekuje početak razminiranja preostalih poljoprivrednih površina na području Požeško-slavonske županije za što je potpisan ugovor između nositelja projekta Požeško-slavonske županije, Hrvatskog centra za razminiranje i izvoditelja, tvrtke Titan d.o.o. iz Požege. Tim projektom biti će razminiranje više od 370 ha površina, a vrijednost ugovorenih radova je 31,7 milijuna kuna.

Projekt razminiranja bit će financiran 85 posto sredstvima iz  Fondova EU, a ostatak novca osigurava Hrvatski centar za razminiranje.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Inicijativa je bila osigurati sigurnost našim poljoprivrednicima i svima koji borave prirodi, poljoprivredne površine staviti u punu funkciju te u gospodarskom smislu pokrenuti aktivnosti da budemo slobodni od mina i minskim polja, 25 godina nakon početka Domovinskog rata. Vjerujem da će već 2017. godine biti oslobođeno 70 do 80 posto prostora biti razminirano, te da će  2018. godine naša županija doista biti slobodna od mina – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući kako je već ove godine intenzitet razminiranja pojačan.

Prema riječima direktora Titana d.o.o. Požega Alena Majseca, koji je ugovor potpisao ispred Zajednice ponuditelja,  na projektu  će biti angažirano dvadesetak tvrtki s više od 300 pirotehničara, petnaestak strojeva i dvadesetak pari pasa za detekciju minsko-eksplozivnih sredstava. Dovršetak razminiranja je za oko 150 radnih dana.

Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje

Od mina je do danas u Republici Hrvatskoj smrtno stradalo 516 osoba, a milijarde kuna otišle su u nepovrat zbog nemogućnosti gospodarske revitalizacije minama zagađenog prostora, rekao je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec isitučući važnost projekta.

-Iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije “Razminiranje poljoprivrednih površina” osigurano je 50 milijuna eura čime rješavamo minski problem na svim poljoprivrednim površinama u županijama koje imaju minski problem.Ova mjera doslovce skraćuje proces razminiranja za dvije godine, a Požeško-slavonskoj županija bit će peta u nizu županija koja se od 12 hrvatskih županija s minskim problemom, rješava tog problema – naglasio je Jakopec. dodajući kako je u dosadašnjem četverogodišnjem razdoblju od mina oslobođena Vukovarsko-srijemska županija, Dubrovačko-neretvanska, Virovitičko-podravsku, a ove godine ili početkom iduće rješava se problem mina i u Brodsko-posavskoj županiji te se ide prema Požeško-slavonskoj županiji.

0 Comment