Poteškoće sa prijemom televizijskog programa: Smetnje mogu izazvati odašiljači mobilnih operatera, te susjedne zgrade i drveće

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA / ZAGREB – Dio čitatelja obratio nam se s upitom o smetnjama kod prijema televizijskog programa u pojedinim dijelovima Požeško-slavonske županiji. Stoga smo od tvrtke Odašiljači i veze preko koje se emitiraju tv programi zatražili objašnjenje o tim poteškoćama na području regije D2 kojom je obuhvaćeno područje županije. 

Tvrtka Odašiljači i veze d.o.o. je izgradila mreže za odašiljanje digitalne zemaljske televizije (DVB-T) za multiplekse (programske pakete) – MUX A, MUX B i MUX D na području Hrvatske sukladno izdanim dozvolama za operatora mreže Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). U digitalnoj regiji D2 (dio Bjelovarsko-bilogorske, dio Brodsko-posavske, Požeško-slavonska, dio Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravska ) u koju pripadaju gradovi Pakrac i Požega pokriveno je MUX A signalom 98 posto stanovništva, MUX B signalom oko 96 posto stanovništva i MUX D signalom oko 89 posto stanovništva.

-Ta pokrivenost se odnosi na cijelu regiju, što znači da nemaju sve općine, gradovi i naselja navedeni postotak pokrivenosti. Niti u jednoj državi u svijetu, pa tako niti u Hrvatskoj se ne može sa zemaljskih odašiljača ostvariti 100 postotna pokrivenost TV signalom- ističu u odgovoru. 

Područje grada Požege odlično je pokriveno je DVB-T signalom MUX A (K23), MUX B (K39) i MUX D (K58) mreže s odašiljača Psunj i Papuk. Samo mali dio Požege (Jagodnjak) lošije je pokriven signalom MUX B i MUX D mreže, dok je signalom MUX A mreža taj dio Požege dodatno pokriven s odašiljača Požega.

Na područja grada Pakraca pokriveno je DVB-T signalom MUX A (K23) i MUX B (K39) mreže s objekata Psunj, Moslavačka Gora i Pakrac više od 97 posto stanovništva. DVB-T signalom MUX D mreže pokriven je samo dio područja grada Pakraca (oko 25 posto stanovništva).

-Svi navedeni odašiljači rade normalno i unutar dozvoljenih parametara odašiljanja. Uvidom u konkretnu lokaciju, putem našeg portala na linku https://support.oiv.hr/reception/reception.aspx, može se vidjeti točan smjer i nivo signala sa odašiljača, te naći i informacije o radu odašiljača, kanalima odašiljanja s pripadajućim TV programima, dostupnosti TV signala, prekidima i drugome – kaže se u nastavku odgovora, te dodaje da je je preduvjet za uredan prijem svakog pojedinog UHF kanala ispravno montirana, pravilno usmjerena i spojena prijemna antena.

Prilikom montaže prijemnih antena potrebno je izbjegavati bliske prepreke (npr. susjedne zgrade, drveće itd.). Izvedbu svakako treba povjeriti stručnoj osobi, odnosno lokalnom serviseru, što podrazumijeva kvalitetu i odgovarajuće jamstvo.

Prijem pomoću sobnih antena s ugrađenim pojačalom nije najbolje rješenje i u tom slučaju je velika vjerojatnost da će se učestalo javljati problemi u prijemu DVB-T signala. Na mjestima s lošijim prijemnim signalom na određenom UHF kanalu može se pokušati ostvariti prijem uz odgovarajuće usmjerenu antenu velike dobiti (Yagi antena, što većeg dobitka) i niskošumno pojačalo. 

-S obzirom da na uredan i kvalitetan prijem DVB-T signala utjecaj mogu imati smetnje iz okoliša, a posebno su moguće smetnje u blizini stupova mobilnih operatora za sve vrste poteškoća u prijemu zemaljskih televizijskih signala upućujemo gledatelje koji imaju probleme u prijemu da nam se jave na besplatni telefon Pozivnog centra OIV-a 0800-0897, radnim danom od 08 do 20 sati ili putem e-maila na adresu: problemi_prijam@oiv.hr – dodaju iz tvrtke Odašiljači i veze.

/Foto: Ilustracija, hrt.hr/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: