Potencijal po najlošijem scenariju je otvaranje 500-tinjak radnih mjesta

Autor: D.K.

POŽEGA – Danas je u Županijskoj vijećnici predstavljen projekt „Organizacija proizvodnje povrća, otkup i plasman proizvoda malih domaćinstava u Požeško – slavonskoj županiji“. Projekt je gradonačelnicima i načelnicima općina te predstavnicima većih poljoprivrednih udruga predstavio Vitomir Luketa ispred tvrtke CM EXPERT iz Zagreba koji je za sadašnje predstavljanje samo doradio taj projekt koji je prije nekoliko godina izrađen.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Naša županija želi pokrenuti ali i pogurati naše proizvođače te im dati smjernice kojima trebaju ići. Pozvao sam direktora i vlasnika tvrtke CM EXPERT iz Zagreba koji je odradio jednu studio za Požeško-slavonsku županiju prije nekoliko godina. Ona je upravo interesantna i aktualna za današnje vrijeme i kao takvu ćemo prezentirati danas gradonačelnicima i načelnicima općina ali i predsjednicima većih udruga koje se bave proizvodnjom prije svega poljoprivredom. Moramo potaknuti naše proizvođače i osnivanje zadruga odnosno proizvođačkih organizacija o kojima govorimo već duže vrijeme. Naša zemlja u Požeško-slavonskoj županiji može dati među najboljim rezultatima ono što je potrebno za poljoprivredu i proizvodnih pogona jer za to imamo preduvjete i u navodnjavanju ali i drugim resursima. Zbog toga uvijek naglašavam onu tezu “ne postoji ono što ne možemo učinit treba vidjeti kako ćemo učiniti”. Danas će nam sve to biti prezentirano kako bismo vidjeli gdje i u čemu može sudjelovati lokalna i regionalna samouprava, kako u poticanju ali i osnivanju tvrtki kako bi mi bili pokretač svega toga u našoj županiji – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Studija „Organizacija proizvodnje povrća, otkup i plasman proizvoda malih domaćinstava u Požeško – slavonskoj županiji“ završena je još 2000. godine a kako ističe Vitomir Luketa ta je studija zaustavljena 2001. godine od tadašnje politike.

Vitomir Luketa vlasnik tvrtke CM EXPERT iz Zagreba

-Smatramo da je ne primjereno i nedozvoljeno da smo u Hrvatskoj uz takve resurse ogromni uvoznik, što je apsurdno. Analizirali smo vaša seoska gospodarstva čime dokazujemo da je moguće zemlji i domaćinstva u seoskim gospodarstvima staviti u funkciju povrtlarskh kultura i plasmana istih na tržište. Planira se da organizacija bude takva da tvrtka koja će voditi cijeli posao biti će zadužena za davanje sjemenske robe, kontrolu uzgoja, zaštitu bilja te otkup i plasman te robe na tržište – ističe Luketa i naglašava da je potencijal po najlošijem scenariju, otvaranje 500- tinjak radnih mjesta u županiji u seoskim gospodarstvima i to u prvim godinama rada.

Na predstavljanju je naglašeno kako bi realizacijom ovog projekta moglo biti zaposleno na razini Republike Hrvatske najmanje pet tisuća osoba.

-Radili smo anketu u seoskim domaćinstvima u kojima smo analizirali koliko domaćinstava ima navodnjavanje  i kakvo je stanje s navodnjavanjem. S Agronomskim fakultetom razvili smo devet plodoreda koji imaju različite prinose obzirom na to da li je zemljište navodnjavano ili ne i računali smo pragove rentabilnosti. Ako nema zemljišta koje je navodnjavano i ukoliko se domaćinstvo nalazi u kategoriji da nema navodnjavanje odabire  se  plodored koji ga dovodi u situaciju da je takvom proizvodnjom rentabilan – pojašnjava Luketa.

Paralelno uz razvoj proizvodnje i prerade tih proizvoda treba razvijati i sustav hladnjača koje bi trebale zadržati kvalitetu proizvoda.

Ovakav model razvoja poljoprivredne proizvodnje trebao bi biti kvalitetan i može se reći da je jedna svjetla točka u današnjoj tami poljoprivrede i gospodarstva općenito. Za takav vid širenja proizvodnje veliku zainteresiranost su iskazali i čelnici gradova i općina što su potvrdili svojim dolaskom i sudjelovanjem na predstavljanju projekta.

-Dati ću maksimalni doprinos da se poljoprivredna proizvodnja na području grada Kutjeva poveća i proširi. U proračunskim mogućnostima u tom pravcu ćemo pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima koji se trebaju udružiti kako bi bili kvalitetniji i konkurentniji. Za očekivati je i da se smanji i nezaposlenost ali i ostanak mladih ljudi na selu i da se posvete toj grani proizvodnje za što kod nas postoje svi preduvjeti. Naši sadašnji proizvođači, kojih ima na području grada Kutjeva, imaju bojazni zbog plasmana proizvodnje ali radeći po predloženom projektu i to će se riješiti. U svakom slučaju trebamo svatko sa svoje strane dati doprinos da sve to što prije oživi – rekao je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

Župan Alojz Tomašević je i ovom prilikom pozvao sve proizvođače, od voćara do mljekara i proizvođača crne slavonske svinje, da se priključe najavljenom osnivanju proizvođačkih organizacija kako bi kroz udruživanje lakše odradili plasman svojih proizvoda na tržište.

Više iz kategorije