Postoji li doista raskol u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i radi li ona zakonito?

Autor: D.K.

POŽEGA – Iz više tiskanih medija dolazimo do informacija i napisa o radu Hrvatske poljoprivredne komore, kao i o istupanju i davanju ostavki na članstva i čelna mjesta kako na mjesta u Upravnom odboru,  tako i na čelna mjesta na razini Županijskih poljoprivrednih komora.

Predsjednik Županijske poljoprivredne komore Požeško-slavonske županije Predrag Livak dao je ostavku na sve dužnosti koje je obnašao u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Kako doznajemo isto je učinio i sa svih dužnosti odstupio predsjednik Primorsko-goranske županijske Poljoprivredne komore Željko Mihelić. O ostavkama razmišljaju još neki članovi i čelni ljudi Županijskih poljoprivrednih komora u što smo se uvjerili u razgovoru s nekima od njih.

Predrag Livak, donedavni predsjednik Županijske poljoprivredne komore Požeško-slavonske županije i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne svoju ostavku obrazlaže sa dosta “teških” riječi koje bi trebale biti “zabrinjavajuće” i zbog kojih bi se svakako trebale pozabaviti one institucije koje su zadužene za zakonitost rada Komore  koja je posebnim zakonom osnovana i koja djeluje kao institucija na državnoj razini. Da se održavaju “krnje” sjednice, bez kvoruma, i da se na takovima donose odluke, na tu bi se konstataciju trebali mnogi zapitati. Upozorenje na “protustatutarno” ponašanje prema svemu sudeći ima svoje uporište. Kada se analizira Statut Hrvatske poljoprivredne komore nailazi se na brojne manjkavosti koje bi se trebale ispraviti. Svakako bi se trebale regulirati brojne nedorečenosti koje nisu utvrđene Statutom što bi trebalo svakako učiniti kako bi rad i djelovanje te institucije bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim regulativama.

Kao neke od primjera mogu se navesti; koji je postupak i koje tijelo Komore treba zakonito postupiti i na koji način nakon ostavke na neku od funkcija i dužnosti,  i u kojem se roku taj postupak mora učiniti. Nadalje u Statutu se navodi da su u Komori zastupljene sve županije, a s druge je strane vidljivo da u dvije županije nema organiziranih županijskih komora.

Uistinu se treba zapitati može li na takav način Komora djelovati i zakonito raditi. Dvije županijske organizacije nisu zastupljene, dvije ostavke podnesene… Ako na sjednice nekih tijela ne dođu neki od punomoćnika ili onih koji su imenovani i izabrani s praom se može postaviti pitanje ima li na takvim sjednicama kvoruma kako bi se mogle donijeti valjane odluke.

Svoje nezadovoljstvo sa radom Komore, kako prenose drugi mediji, iznosi i predsjednik Bjelovarsko-bilogorske Poljoprivredne komore Tihomir Jaić koji je ujedno i član Upravnog odbora, a koja je Komora sa najbrojnijim članstvom.

Iz nekoliko razgovora sa čelnim ljudima Županijskih poljoprivrednih komora dolazimo do zaključka da je veliko nezadovoljstvo radom Komore kao krovne institucije i njenim tijelima. Za očekivati je da će ovih dana na adresu predsjednika HPK Matije Brlošića biti upućeno još nekoliko ostavki koje će svakako biti veliki problem zbog daljnjeg zakonitog djelovanja te institucije. Neki se pitaju koja je svrha djelovanja institucije koja ima 1.500 članova u odnosu na blizu 200 tisuća registriranih poljoprivrednih gospodarstava u RH. Tko su zapravo članovi a tko nisu, iz kojeg razloga broja registrirana poljoprivredna gospodarstva nisu članovi Komore s razlogom se mnogi pitaju. Veliki broj će reći da je razlog visina članarine dok će s druge strane odgovor uslijediti da to nije nikakav razloge jer se brojna gospodarstva učlanjuju u udruge za koje se članstvo također izdvaja i plaća članarina.

Hrvatska poljoprivredna komora dobiva od države 500 000  kuna godišnje

Iz državnog proračuna Hrvatska poljoprivredna komora dobiva 500 000 kuna godišnje. Da apsurd bude veći sav taj novac, prema informacijama kojima raspolažemo, troši se na plaće zaposlenika, pripadajuće troškove za funkcioniranje Komore, zakupnine, režijske, uredske i druge troškove.

Teško je ne zapitati se zar je potreban toliki broj zaposlenika i koja je njihova učinkovitost u radu Komore. Koji je doprinos tolikog broja zaposlenih. Svi drugi obnašatelji funkcija na županijskim razinama i oni koji članovi pojedinih tijela Komore rade isključivo volonterski bez ikakve naknade i bilo kakvih primanja izuzev predsjednika Matije Brlošića koji za svoj  rad dobiva “volontersku” naknadu blizu 5.000 kuna na koji se iznos svakako treba platiti i pripadajući porezi koji iznose gotovo još jednako toliko.

U nekim medijima se spominjala i stručnost i kompetentnost zaposlenica koje su zaposlene u Komori. Interesantno je da su, kako se navodi, u Komori zaposlene sve stručne i kompetentne osobe, i da je među njima u takvoj “strukovnoj instituciji” zaposlen politolog. Interesantno je da v.d. predstojnica Komore, koja je i v.d. glavnog tajnika, ima završenu samo višu stručnu spremu. Zar i u tome nema neke nelogičnosti iz razloga jer proizlazi da je osoba s višom stručnom spremom nadređena osobama s visokom stručnom spremom. Ovom konstatacijom ne želi se nikoga obezvređivati niti umanjivati nečija stručnost, ali nespojiva je politologija sa poljoprivredom kao i razina stručne spreme gledajući na rukovodeće ovlasti.

Brojne su nedorečenosti o kojima svi oni kojima je interes trebaju dubinski proanalizirati način rada i poslovanja Komore uz temeljitiji pregled transparentnosti i učinkovitosti koju bi trebao osjetiti svaki član i poljoprivrednik.

Za očekivati je da će se na prvoj narednoj Skupštini iznijeti sve nelogičnosti i nedorečenosti, kako bi Komora krenula ka boljem i interesnom radu na dobrobit svih članova i poljoprivrednika, i to u okvirima zakonitog rada koji je sada veoma upitan.

Uputili smo i jedan upit na e-mail adresu Komore na koji ne dobivamo odgovor što nam također signalizira da se neke “čudne” stvari događaju i da se nešto želi sakriti od javnosti. Na pitanja koja smo prije poslali dobili smo odgovore koji su bili nedorečeni i površni, što također puno toga govori.

Mnogi će se zapitati zašto je interes jednog lokalnog portala toliko velik da je u širem obliku obradio jednu složenu temu. Odgovor je jasan; poljoprivreda i njen razvoj je jako bitan posebno za područje u kojem živimo pa će iz tog razloga ovakvih tema biti još i više.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot