Posljednja ovogodišnja korizmena “Tribina četvrtkom”

Autor: D.K.

POŽEGA – Ovogodišnju korizmenu „Tribinu” u organizaciji Požeške biskupije zaključio je svojim predavanjem prof. dr. Vladimir Gruden na temu „Ratne posljedice i obitelj u Hrvatskoj“.

U uvodnim riječima dobrodošlice gosta je pozdravio i u kratkim crtama predstavio kancelar vlč. Goran Lukić.

Predavanje o obitelji profesor Gruden je počeo konstatacijom da prije svega moramo staviti sebe u središte zbivanja i da se pri tom ne trebamo plašiti da smo egoisti.

-Nema ljepšeg dara nego kada čovjek može darovati svome bračnom partneru, svojoj obitelji, svome gradu i svojoj domovini kvalitetnog sebe, a do toga treba doći. Mnogi su putovi da se to postigne, a jedna od njih je obitelj – u  svom predavanju je istaknuo prof. Gruden.

Zanimljiva je definicija obitelji kojom predavač naglašava da obitelji nisu muško i muško ili žensko i žensko. Obitelji su muško i žensko i samo kao takovi mogu dati i davati novi život. Nadalje je istaknuo i da muškarac i žena nisu jednaki, ali su jednakovrijedni i jednakopravni što svakako treba uvijek imati na umu.

Kao čovjek koji je proveo mnoge dane sa braniteljima i nosio se sa njihovim problemima i poteškoćama zapitao se što je s obiteljima branitelja, odnosno u onima koji je jedan član poginuo, nestao ili umro. U takvim obiteljima obično netko drugi preuzme tu ulogu kao što je baka, djed, teta, stric ili netko drugi, ali za to je potreban dodatan napor. Slična je situacija i u obiteljima gdje je jedan bračni drug jako bolestan. Da bi se u svim tim situacijama što bolje snašli najvažnije je vjerovanje, a ne znanje i to vjerovanje da mi to možemo i hoćemo.

Za očekivati je od biskupije da novim pristupom nekom drugom prigodom približi određena razmišljanja kroz razna predavanja na tematike koja su aktualne i potrebne u današnjem vremenu.

Više iz kategorije