Posebnost obilježavanja sv. Florijana u Grabarju (foto galerija)

GRABARJE – Moglo bi se reći da vatrogasci Grabarja imaju posebnost u obilježavanju svog zaštitnika sv. Florijana kojeg od 1993. godine, slave i na svojstven način.

Svake godine, nedjelju uoči blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, članovi DVD-a Grabarja organiziraju mimohod kroz selo u kojem sudjeluu svi članovi a priključuju im se i njihovi gosti. Ove su se godine odazvale njihove kolege iz DVD-a Ljeskovica i Požega.

Ivan Abibović

-Ovakva manifestacija se održavala i prije uspostave samostalne i suverene Hrvatske države što su tadašnje vlasti na neki način tu tradiciju ukinule jer im određene stvari nisu odgovarale a posebno štovanje svetog Florijana. Tako se iz tog razloga izgubio jedan jako lijepi običaj za kojeg mogu slobodno reći da u Hrvatskoj nitko ne slavi sv. Florijana kao mi ovdje u Grabarju. Ovo je jedna posebnost koja je ponovno došla do izražaja kako je se osmaostalila Hrvatska. Tada sam te 1993. godine bio u odboru DVD-a Grabarja i odlučili smo da se vrati tradicija obilježavanja sv. Florijana. Prije je u tom mimohodu bilo dosta starijih a danas ima dosta mladih članova i djece koja su članovi DVD-a što prije toga nije bilo – rekao je Ivan Abibović, jedan od najstarijih lanova DVD-a Grabarje i dugogodišnji učitelj u tom mjestu.

Mimohod vatrogasaca kreće uvijek sa druge strane sela. Grabarje ima tri strane ulica tako da je polazak svake godine sa drugog dijela sela. U ulicama kroz koje prolazi mimohod mještani postave stolove ispred kuća gdje se vatrogasci počaste, sokovima, slasticama i drugim delicijama.

Branko Vido, predsjednik DVD-a Grabarje

-Tadašnji sustav je to htio na silu ugasiti pa je tako sve to na tihi način 50-ih godina to sve zamrlo što se obnovilo 1993. godine. Grabarje inače živi vatrogasnim životom kroz cijelu godinu. Gotovo da nema niti jednog domaćinstva da barem jedan član iz te obitelji nije vatrogasac. Po vatrogasnoj preventivi se možemo pohvaliti. Godišnje imamo jedan do dva požara što saniramo u veoma kratkom roku. Ovaj smo običaj zanoiči u suradnji i sa tadašnjim župnikom s kojim smo dogovorili da se tom prigodom služi i sv. Misa za vatrogasce, žive i pokojne. Prije služenja sv. Mise bude polaganje vijenaca za sve naše pokojne vatrogasce a u novijoj povijesti i za sve poginule branitelje. Nakon cijele ceremnonije na našem brdu, pokraj crkve, kako ga mi nazivamo Megdan vatrogasci počaste sve svoje seljane i goste pićem i kolačima kojom se prilikom družimo – rekao nam je predsjednik DVD Grabarje Branko Vido.

Povodom sv. Florijana uručene su i zahvalnice pojedincima. Za sudjelovanje u spašavanju u poplavama u Gunji zahvalnice u ime DVD-a Grabarje uručio je Josip Budimir gradonačelnik Kutjeva Zdravku Matijeviću i Draganu Drakuli a mjesni župnik iz Sesveta Tomasz Cybula dobio je zahvalnicu za doprinos u vatrogastvu.

Za glazbeni ugođaj uvijek su zaduženi isti pratitelji koji su ujedno i članovi DVD-a Grabarje.

no images were found

 

 

0 Comment

Send a Comment