Posao koji je obavljen s puno entuzijazma i ljubavi

Autor: DK

POŽEGA – Projekt “Obrazujmo se zajedno” provodio se u 11 osnovnih i 2 srednje škole s područja Požeško – slavonske županije kroz koji je prošlo u kojem je sudjelovalo 129 osoba, 77 učenika i 41 pomoćnik u nastavi dok je 8 osoba išlo na dodatnu edukaciju, od kojih su neki kasnije i uključeni u projekt. Povodom završetka provedbe tog projekta održana je završna konferencija projekta u Županijskoj vijećnici na kojoj je uz pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti dr.sc. Vesnu Vlašić sudjelovao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Specifični cilj projekta „Obrazujmo se zajedno II“ bio je pružiti potporu uključivanja učenika s teškoćama u osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove na području Požeško-slavonske županije, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, a sve uz potporu senzibilizirane javnosti. Bez konstantne pomoći, učenici s teškoćama u razvoju u mnogim slučajevima slabo napreduju te im pomoć pružena u razredu često nije dovoljna. Individualan rad je oblik rada na koji najbolje reagiraju i putem kojeg im se može najbolje pristupiti, naglašeno je između ostalog na konferenciji.

Konačni cilj projekta je bio da 65 učenika ima pomoćnike u nastavi koji je i ostvaren, jer je 76 učenika imalo pomoćnike u nastavi iz razloga što su od drugog polugodišta bila zaposlena tri nova pomoćnika za što su sredstva i za to bila pronađena.

Projekt „Obrazujmo se zajedno II“ sufinanciran je sredstvima Europske unije, Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., u okviru natječaja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ u sklopu mjera Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ukupna vrijednost projekta je 1.73 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva su u iznosu od 1.64 milijuna kn, dok je 86,5 tisuća kuna osigurala Požeško-slavonska županija.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Mogu biti sretan da je županija uz sve financijske poteškoće privela kraju ovaj projekt. Nisu financije prioritet već vaš posao koji ste obavili s puno entuzijazma i ljubavi.  Želim vam čestitati, priprema za drugi projekt je krenula i potrudit ćemo se da otvorimo još novih radnih mjesta ovog tipa te da se nastavi, ako bude u mogućnosti, brinuti se u kontinuitetu za tu djecu s kojom ste ostvarili uspješan odnos. Županija će nastaviti ovim tragom i pronaći sredstva i mogućnosti kako se ovakav projekt nastavio – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Na održanoj završnoj konferenciji neka od iskustava su iznijeli pomoćnici u nastavi koji su i više od obaveznog vremena proveli sa učenicima za koje su bili više nego vezani što je razlog da bi isti pomoćnik trebao s istim djetetom provesti sve godine zajedno tijekom školovanja.

Pomoćnicima u nastavi redovito su isplaćivane plaće, usprkos tomu što je Upravljačko tijelo kasnilo sa svojim plaćanjima. Županija je bila dobro pripremljena i svaki mjesec je izvršila svoju obvezu.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: