Posao čeka sve one koji imaju položeno ili polažu za vožnju autobusa

Autor: D.K.

POŽEGA – Zapadne zemlje EU u velikoj su potražnji za kvalificiranim i školovanim – profesionalnim vozačima koji imaju položene ispite kako za vožnju autobusa tako i za kamione i kamione s prikolicama. Za takva zanimanja oskudica je i u Požegi, a općenito i Hrvatskoj. Zbog boljih financijskih primanja sve je veći broj onih koji se odlučuju otići iz svoje domovine te potražiti “bolje mjesto pod suncem” kako za sebe tako i svoju obitelj. Uglavnom se odlazi u mjesta od Austrije i Italije do Njemačke pa  sve do Švicarske.

Ne bi to možda bio toliki problem da nije evidentan odlazak i cijelih obitelji jer idu tamo gdje im je bolja i sigurnija egzistencija. Kako nam je rekao jedan polaznik autoškole mogu birati gdje raditi sada kada položim.

-Traže me i ovdje u Požegi, a siguran me posao čeka i u Njemačkoj gdje su već otišli neki moji prijatelji i nisu se pokajali. Još se nisam oženio pa mogu ići i nekamo dalje, ali sve ću još vidjeti – ispričao nam je jedan mladić koji je želio ostati anoniman.

Prema podacima koje smo dobili iz HAK-a, u Požegi je za kamion u 2014. godini položilo njih 23 dok je u 2015. položilo 28-ero. Za kamion s prikolicom je položilo u 2014. 16 vozača dok je u 2015. godini položilo njih 22.

Broj onih koji su polagali za autobus gotovo da se udvostručio gledajući usporedne podatke 2014. i 2015. godine. Tako je u 2014. godini za autobus položilo 16 vozača dok je u 2015. njih 30.

O broju kandidata koji su položili za autobus uz usporedbu sa 2014. i 2015. godinom brojka sama sve govori za sebe što je u neku ruku i zabrinjavajuće jer je upitno gdje se toliki broj zaposlio, u Hrvatskoj ili negdje u zemljama EU.

Ako se u Hrvatskoj nešto žurno ne poduzme za neka ćemo zanimanja imati jako veliku oskudicu što nikako neće biti dobro jer se na sve to nadovezuje razvoj gospodarstva i svih drugih grana razvoja koji izravno utiču na standard i sveopće življenje.

/Foto: Ilustracija/

Više iz kategorije