Poručuje li grad Požega invalidima da su im manje važni od malo obojenog asfalta!?

Teško je opisati toliku nebrigu grada Požege odnosno njenih čelnika i nadležnih službi prema najranjivijim skupinama – 80 i više postotnim invalidima i njihovima najminimalnijim pravima. Više mjeseci, od početka kolovoza, uskraćeno im je korištenje označenih parkirališnih mjesta u Ulici Pape Ivana Pavla II. Budući da su u toj ulici popunjena gotovo sva parkirna mjesta koje koriste i svi drugi vozači, invalidi su u veoma nepovoljnom položaju kada trebaju doći do pravosudnih, obrazovnih i vjerskih institucija u neposrednoj blizini, ali i na misna slavlja u obližnjoj katedrali sv. Terezije Avilske. Zbog toga moraju tražiti parkirališna mjesta u drugim udaljenijim ulicama i ne baš njima pristupačnim mjestima kako bi parkirali svog limenog ljubimca.

Odgovorni u gradu Požegi su jako dobro upoznati s tim problemom ali ne reagiraju, a koliko se može zaključiti ne pokušavaju riješiti problem i iznaći rješenje na koje ih i zakon obvezuje. Tako su invalidi prepušteni su sami sebi i ostavljeni na vjetrometini da se snalaze kako znaju i umiju.

U čemu je zapravo problem!? Zbog izvođenja radova na izgradnji jedne građevine grad Požega je izdao odobrenje još početkom kolovoza, dakle prije gotovo puna četiri mjeseca, jednom investitoru da može koristiti javnu površinu zbog organizacije gradilišta. Upravo se radi o mjestima gdje se nalaze tri parkirališna mjesta namijenjena za invalide u toj ulici što je i zakonom obvezno i propisano. “Oni” koji su izdavali to rješenje nisu razmišljali da trebaju na drugom mjestu privremeno pronaći zamjenska parkirališna mjesta sukladno Pravilniku o pristupačnosti ili najmanje jedno.

Na navedeni problem gradskoj upravi iz Udruge osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije poslali su službeni e mail u grad Požegu 6.studenog 2019. godine ukazujući i pismeno na nedostatak parkirališnih mjesta. Upućeni e mail se punih mjesec dana „negdje kiselio“, nitko ga nije otvarao niti po njemu postupao. Tek nakon našeg upita koji je vezan za navedenu problematiku e mail je izvađen „iz kace“ i prema svemu sudeći opet ništa. Nitko ništa ne poduzima, e mail je poslužio u gradu Požegi samo kako bi se odgovorilo na novinarski upit ali i pokušavalo pronaći opravdanje zbog čega nešto nije napravljeno što ne „pije vodu“.

-Budući da se izgradnja objekta odvija planiranom dinamikom za očekivati je da će se iznaći način da se u slijedećim fazama gradnje (nakon dovršetka betoniranja) gradilište organizira bez korištenja javne površine i da se oslobode parkirališna mjesta namijenjena osobama s invaliditetom stoga nisu poduzimane druge mjere – stoji u dijelu odgovora kojeg smo primili iz grada Požege u kojem se nadalje navodi kako je zakup javne površine za vrijeme izvođenja radova uobičajena praksa iz sigurnosnih razloga.

-Izmjena postojećih prometnih rješenja koja se odnose na pitanje prometa u mirovanju nije nikada realizirana zbog nemogućnosti privremenog obilježavanja parkirališnih mjesta, a da ona ne budu vidljiva na dug vremenski period i nakon dovršetka radova. Navedenim ne želimo umanjiti veličinu problema na koji ste nam ukazali – zaključuje se u odgovoru kojeg smo dobili iz grada Požege.

Zar nije moguće privremeno postaviti prometni znak, ako se ne želi obilježiti neko zamjensko parkirališno mjesto na asfaltnoj površini, kojim bi se navedeni problem jednostavno i bezbolno riješio. Znakovito je i da nadležne službe koje su zadužene za kontrolu zakonitosti vezano uz prometnu problematiku također ništa ne poduzimaju ili su možda nešto „tiho“ poduzeli što nije dljivo na realizaciji i otklanjaju nedostatka.

Foto: D. Krstanović

0 Comment