Pomalo burna 11. sjednica Gradskog vijeća Požege

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege vijećnici su donosili odluke o 14 točaka dnevnog reda koje su sve prihvaćenje većim dijelom natpolovičnom većinom a neke i jednoglasno.

Vijećnička pitanja 

Kao što je to i uobičajeno prije prelaska na točke dnevnog reda vijećnici su imali priliku postaviti pitanja gradonačelniku i njegovim suradnicima. Tako je jedno od pitanja bilo o obnovi pruge i ugovorenom odnosu između Grada Požege i HŽ infrastrukture. Gradonačelnik Neferović je na takvo pitanje dao odgovor na svojstven način iz čega proizlazi da je to treće ili četvrto različito obrazloženje o istoj stvari. O tome ćemo obraditi posebnu temu i pokušati pojasniti građanima i javnosti o čemu se sve točno radi ali na temelju dokumentaciju koju smo već objavili na portalu ali i na temelju onih odgovora koje smo dobili iz ureda Uprave HŽ infrastrukture.

Pitanja prema gradonačelniku odnosila su se i na prijave na natječaj za „Poticanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća” na što je uslijedio odgovor da je zaprimljeno 77 prijava. Natječaj je zatvoren sa 17.rujna. Povjerenstvo će odlučiti o pravovaljanosti prijava i svemu što je trebalo biti ispunjeno prema natječaju nakon čega će se moći ostvario pravo na sufinanciranje.

O izgradnji novog Dječjeg vrtića gradonačelnik Neferović je na pitanje vijećnice rekao da je sve u tijeku te da se još uvijek radi na izradi glavnog projekta, nakon čega će se trebati ishodovati potrebita dokumentacija.

Vijećnika Miru Rašića je zanimalo zašto se na skupove koje je pokrovitelj Grad Požega ne pozivaju Gradski vijećnici pogotovo ako na tim skupovima nastupa predsjednik Gradskog vijeća, aludirajući na nedavnu proslavu 70. obljetnice “prvog” oslobođenja Požege. Gradonačelnik je odgovorio da na skupove pozivaju organizatori i da ne može utjecati na to koga će te udruge i organizatori pozvati. Kad je Grad organizator Gradski vijećnici će biti uvijek pozvani.

Što se tiče redovitog dijela sjednice na dnevnom redu su se našla izvješća o korištenju proračunske zalihe za srpanj i kolovoz te Polugodišnje izvješće za 2014. godinu. Gradonačelnik Vedran Neferović je također vijećnicima dostavio izvješće o svom radu u prvom polugodištu. Pred vijećnike su stavljeni i prijedlozi zaključaka za prvo polugodište vezani za realizaciju programa javnih potreba u kulturi, za realizaciju programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju, za realizaciju programa javnih potreba u športu, socijalnoj skrbi te turizmu i udrugama i društvima građana.

Prihvaćena je predložena točka dnevnog reda o financiranju djece u produženom boravku,  za njih 76-ero u osnovnim školama Julija Kmepfa, Antuna Kanižlića i Dobriše Cesarića. za 2014./2015. školsku godinu. Tako će Grad financirati plaću za učitelja, a roditelji prehranu za dijete. Vezano za obrazovanje prihvaćeno je i sufinanciranje troškova Katoličke osnovne škole za 2014./2015. školsku godinu čime se nastavlja potpora u radu i djelovanju te školske ustanove.

Nakon prihvaćanja Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi započela je malo žustrija rasprava koja je u nekim trenutcima bila i ne primjerena za osobe koje su akademski obrazovane što je u konačnici i dužih prijepora i polemika dovelo do napuštanja sjednice vijećnica SDP-a i HNS-a.

Na prošloj sjednici odluka u korist APP-a a na ovoj u korist Slavonija Busa vezana za koncesiju gradskog prijevoza 

Budući da je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila prvotnu odluku povjerenstva o dodjeli koncesije o istome se moralo ponovno odlučivati. Prvotno je bilo odlučeno da APP ispunjava sve tražene kriterije kako bi mogao obavljati usluge unutarnjeg gradskog linijskog prijevoza na području Grada Požege i prigradskih naselja. Budući da se na tu odluku žalila tvrtka Slavonija Bus iz Novog Grada kod Slavonskog Broda Državna komisije je tu žalbu uvažila i dala decidirane upute kako i što treba kako bi sve bilo u zakonskim okvirima. Samim time je Slavonija Bus je prema takvoj uputi odmah trebala dobiti koncesiju što je tek sada na ovoj sjednici prihvačeno i odlučeno. O svemu tome po prikupljenim svim dokumentima pisat ćemo naknadno kako bi se predočile sve činjenice i svi propusti tijekom provedbe javnog nadmetanja.

Ponovno odlučivanje o Spomeničkoj renti izazavalo veću polemiku

O visini spomeničke rente raspravljalo se na prošloj sjednici Gradskog vijeća nakon čega su nastale brojne polemike oko zakonitosti donošenja kao takve odluke. Trakavica je prekinuta dopisom Ureda državne uprave koji je skrenuo pozornost da donesena odluka nije u skladu za zakonom na što je ukazivali i Ministarstvo kulture. Predložena je nova odluka, koja je dostavljena na samom početku sjednice i na nekakav neuobičajen način stavljena na glasanje kako bi se ista usvojila nakon čega su podjeljeni materijali. Prijedlog, koji je kasnije prihvaćen išao je u pravcu da banke, mjenjačnice,  štedno-kreditne zadruge, kladionice, trgovine telekomunikacijskom opremom i telekomunikacijskom djelatnošću, trgovine automobila, osiguravajuća društva i pošte, javnobilježnički uredi, ljekarne, prijenos, distribucija i trgovina električne energije te njihova predstavništva i poslovnice trebaju plaćati iznos od 5 kuna po metru kvadratnom. Svi drugi poslovni subjekti imati će u obvezi plaćati po 3 kune. Određene su i olakšice za pravne i fizičke osobe u prvoj i drugoj godini poslovanja, trgovačka društva koja zapošljavaju invalide i za fizičke osobe invalide rata koji samostalno obavljaju djelatnost. Njima će se vršiti obračun jednu kunu po metru kvadratnom.

Velike i slobodno se može reći pale su i teže riječi i optužbe koje je uputio predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić na račun prijašnjeg saziva Gradskog vijeća i tadašnje vijećnike koji su bili u većini (SDP) za što tvrdi da je i prijašnja odluka donesena nezakonito dokazujući dokumentom koji je držao u ruci. Biti će interesantan rasplet događanja oko ove ali i drugih odluka za koje Smolčić tvrdi da su pojede odluke iz prijašnjeg vremena ne zakonite i da o tome ima dokaz u dva registratora.

Vijećnice SDP-a i HNS-a napustile sjednicu

Sustavnim međusobnim prepucavanjima između predsjednika Gradskog vijeća Nine Smolčića i vijećnica na njemu lijevoj strani, uz “tihu” potporu gradonačelnika Neferovića, rezultiralo je napuštanje sjednice Gradskih vijećnica SDP-a i HNS-a. Uvrijeđene na način vođenja sjednice i zbog ponašanja prema njima ne prihvatljiv način bio je razlog da napuste sjednicu i da ne prisustvuju izglasavanju i razmatranju preostalih zadnjih točaka dnevnog reda.

Nakon izglasavanja Odluke o Spomeničkoj renti vijećnici su odlučivali da će zajednički s općinama Brestovac, Jakšić, Kaptol i Velika pristupiti organiziranom zajedničkom prikupljanju otpada, papira, metala, stakla, plastike i tekstila te glomaznog komunalnog otpada kroz uspostavu zajedničkih reciklažnih dvorišta na lokacijama koje su predviđene u važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji. Na  samom kraju sjednice imenovani su i suci porotnici Općinskog suda u Požegi te razrješenja i imenovanja ravnateljice i članova Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požege.

Kao zadnja točka dnevnog reda bila je Odluka o otipisivanju potraživanja s osnove komunalne naknade za koje je procijenjeno da je ne naplativo iz razloga jer su pojedine tvrtke otišle u stečaj ili likvidaciju ili su brisane iz registra poslovnih subjekata.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot