Poljoprivrednici na prekretnici: Umjesto duhana uzgoj kamilice jamči budućnost!?

Autor: V.P.

POŽEGA – Područje Požeštine dugi niz godina bilo je poznato po proizvodnji duhana, sa stotinama kooperanata u selima, a još više toj proizvodnji je bilo okrenuto područje Virovitičko-podravske županije. No unazad nekoliko godina, a posebno ove godine veliki broj duhanaca prešao je na uzgoj kamilice na svojim poljima, a u sušarama duhana sada se suši kamilica. Uz to kamilica se pokazala i dohodovnijom od nekada dohodovnog duhana, jer se za kilogram sušene kamilice može dobiti dobra cijena od 2 eura za kg, pa je kamilica sada tamo prisutna na oko 2.500 ha, a uzgaja ju oko 400 poljoprivrednika.

Nije na to samo utjecalo preuzimanje hrvatskog duhanskog biznisa u Hrvatskoj od tvrtke British American Tobacco, nego najviše upravo da su još samo ove godine duhanci mogli računati na poticaje za proizvodnju od EU, koji su u ukupnom dohotku sudjelovali s gotovo trećinom. Druga velika činjenica za prelazak na kamilicu, je daleko manje ulaganje nego u proizvodnju duhana, manje rada i relativno je manje zahtjevna proizvodnja kamilice. Sve te činjenice, posebno nesigurnost duhanskih kooperanata u buduću proizvodnju, potakla je dio duhanaca da se opredijele na kamilicu.

Po priči ovogodišnjih velikih proizvođača koji su gotovo ili polovično napustili duhan i prešli na kamilicu, dohodak od 10 ha kamilice je 100 tisuća kuna, no nema ulaganja, nema špricanja, nema dodatnih gnojenja, nema tretiranja, nema štetnika i nametnika, a u žetvi nema puno ljudskog rada, koji uz to što je skup, sve veći je problem sada naći berače.

Brojni duhanci sada su na prekretnici i sve oči su ponovno uprte u državu Hrvatsku, jer ona može iz sredstava poticaja vlastite omotnice osigurati poticaje za duhan i dalje, te zadržati proizvodnju duhana koja je na našem području bila kvalitetna i bitna za seoski prostor osiguravajući mu dobar financijski učinak te zapošljavanje uglavnom nekvalificirane radne snage u sezoni duhana. Trebaju li duhanci ovoj državi, ona će se morati vrlo brzo odrediti.

/Foto: Ilustracija, agroklub.hr/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: