Poljoprivredna škola Požega mora biti prepoznatljiva obrazovna ustanova u Hrvatskoj

Autor: D.K.

Poljoprivredna školaPOŽEGA – Požeško-slavonska županija kao osnivač srednjih škola ima u planu brojne razvojne programe, a posebice do izražaja dolaze projekti koji su vezani za Poljoprivredno-prehrambenu školu. Nove ideje za poboljšanje srednjoškolskog obrazovanja poodmakle su u razradi za što je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević već dao nalog i smjernice u kojem pravcu i što raditi, o čemu je razgovarao i na razini resornog ministarstva gdje su ti projekti prepoznati i načelno podržani.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Dolaskom na mjesto župana među prioritetima mi je važnost i način provedbe obrazovanja, a na sličnim provedbama raznih projekata bio sam dok sam radio u Ministarstvu obrane, gdje se uz obuku provodilo i školstvo. Bio sam i zapovjednik učilišta Hrvatske kopnene vojske gdje sam shvatio važnost i ulogu obrazovanja što mi je danas od velike koristi. Iz tog razloga danas mogu odgovorno reći da bez dobrog srednjoškolskog i višeg obrazovanja nije moguće pokrenuti naše gospodarstvo koje je ključ razvoja kako naše Slavonije raki i Republike Hrvatske. Mi živimo ovdje gdje je moguće baviti se poljoprivredom od čega bi trebali svi moći živjeti. Kako pokrenuti našu poljoprivredu, naše gospodarstvo u Slavoniji? Odgovor je jednostavan to možemo samo kroz znanost i obrazovanje naše djece počevši od obrazovanja, u tom pravcu, u srednjim školama pa sve do višeg i visokog obrazovanja na učilištima i fakultetima – istakao je u uvodnom razgovoru župan Alojz Tomašević navodeći kako dobar primjer imamo u nekim europskim zemljama, nama veoma bliskoj i ne tako dalekoj Austriji koja je za nas prihvatljiva kroz sve segmente.

-Model razvoja poljoprivredne imali smo priliku vidjeti u Štajerskoj gdje smo se mogli uvjeriti da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva temelj poljoprivrede što je u svakom slučaju prihvatljivo za Hrvatsku. Na tom tragu radimo već dvije godine, želimo uspostaviti nekoliko drugačijih pristupa, promijeniti kurikulum i aktivnosti, a sve sa ciljem da djecu koja završavaju srednju školu pripremimo da budu dobri gospodarstvenici – dodaje župan Tomašević.

Požeško-slavonska županija priprema jedan dokument koji će uskoro biti prezentiran u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a u tom dokumentu su promišljanja kako je zamišljen razvoj poljoprivrede u Požeško-slavonskoj županiji.

-Naša Poljoprivredna škola uskoro slavi 130 godina postojanja. Kada pogledamo dokumentirane razloge osnivanja poljoprivredne škole navodi u tim dokumentima danas su primjenjivi koje trebamo staviti u punu funkciju. Razvojna agencija Panora izrađuje projekt kako u budućnosti treba izgledati Poljoprivredna škola i to sve u uskoj suradnji s profesorima i ravnateljicom – ističe Tomašević naglašavajući kako danas imamo zgradu, poljoprivredno zemljište od 120 ha, djecu obučavamo za poljoprivrednike a na školi nema farme krava.

-Da bi pokazali i dokazali da se može živjeti od 25 muznih krava moramo uspostaviti takvu farmu krava, simentalske pasmine, i riješiti preradu mlijeku. Učenik jedino na taj način može dobiti odgovore kako upravljati, danas sutra svojim gospodarstvom. Učenik će dnevno živjeti i praktično raditi na farmi. Stvarnost je da danas učenici završavaju poljoprivrednu školu a da nisu vidjeli ni tele ni mlijeko. Uz farmu biti će i moderno izmuzilište i poluotvorene štale sagrađene od prirodnih materijala – dodaje župan Tomašević naglašavajući kako se radi i na projektu razvoja svinjogojstva, na najboljem modelu razvoja crne slavonske svinje fajferice.

-Škola može i treba biti mjesto gdje će se učiti što je to crna slavonska svinja koja sve više postaje prihvatljivija, za uzgoj ali i za prehranu stanovništva. Sve se više pokazuje da je meso crne slavonske svinje puno prihvatljivije od drugog mesa takve vrste. Predviđamo i izgradnju 600-tonske hladnjače u kojima se moraju obučiti upravljati hladnjačom, jer toga kadra trenutno nedostaje, nema radnika za rad u hladnjačama, te pakiranje i dalju preradu tog voća  iz hladnjače. Uspostavit ćemo uz postojeći kemijski kabinet i pedološki laboratorij u kojem bi naši poljoprivrednici mogli izvršiti analize tla i dobiti stručne savjete kako ga poboljšati – ističe Tomašević.

Osnovni i krajnji cilj je da se nakon završetka školovanja učenik može na svom gospodarstvu upustiti u voćarstvo, stočarstvo i preradu svojih proizvoda za što neće imati nikakvu bojazan jer je stekao ono osnovno znanje, kako teoretsko tako i praktično što je podloga za ključ uspjeha za vođenje gospodarstva od kojeg će moći živjeti.

-Želim da naša Poljoprivredna škola postane brand, da se kaže, da, ja sam završio tu poznatu poljoprivrednu školu i da bude ponosan što je završio tu školu u Požegi. Želim da bude poznata i prepoznatljiva u Slavoniji ali i Hrvatskoj za što ćemo stvoriti sve preduvjete da tako bude – zaključio je župan Alojz Tomašević.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot