Politički suparnici koji ne bacaju jedan drugoga u Kevinu jamu

Autor: Požega.EU

LIPIK – Prošle je godine 7.prosinca otvorena prva faza radova na izgradnji Doma hrvatskih veterana u Lipiku koja je uspješno dovršena. Jučer su otvoreni radovi na drugoj fazi izgradnje koja je vrijednosti preko 20 milijuna kuna a koji bi trebali biti završeni u siječnju naredne godine.

U nazočnosti ministra branitelja Predraga Matića i njegove zamjenice Vesne Nađ, gradonačelnika grada Lipika Vinka Kasane, zastupnika u Hrvatskom saboru Zdravka Ronka, predstavnika članova Vlade RH, braniteljskih udruga, na čelu sa umirovljenim brigadirom Krešimirom Pavelićem i drugima projekt je uvodno predstavio privremeni ravnatelj Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik koji se zahvalio svima koji su dali svoj veliki doprinos da ovakav projekt, kao prvi u republici Hrvatskoj ugleda svjetlo dana.

Ministar branitelja Predrag Matić

-Želim iskazati sav svoj ponos i svu sreću koju još jednom iskazujem otvarajući drugu fazu izgradnje Doma hrvatskih veterana. Projekt je važan iz mnogo stvari. Najprije radi hrvatskih branitelja stradalnika Domovinskog rata, zatim zbog Lipika, grada heroja koji je jako stradao u Domovinskom ratu. Kao treću i ne manje bitnu činjenicu naveo bi da se u ovom projektu nije politiziralo s braniteljskom populacijom, koja je najosjetljivija skupina ovog društva, a Hrvatski branitelji su blago ovog društva i svojina svih hrvatskih građana – rekao je ministar Predrag Matić koji je naglasio kako je i ideja projekta realizirana na razini grada Lipika kao jedne političke opcije u suradnji sa suprotnom političkom opcijom u Ministarstvu. Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko su prijatelji, oni su politički suparnici iz dvije suprotne političke opcije ali nisu neprijatelji i neće jedan drugoga bacati u “Kevine jame” na čemu sam im jako zahvalan.

-Ovdje ćemo dovoditi ljude iz cijele Europe i cijeloga svijeta da vide što smo učinili za hrvatske branitelje i ovo će biti ogledni primjer koji ćemo za četiri do pet godina napraviti i u Sinju, u Šibeniku, u Petrinji i u Daruvaru, naravno i u nekim drugim gradovima – zaključio je ministar Matić.

-Projekt osmišljen u gradu Lipiku melem je na sve ratne rane koji je ovdje došao u grad Lipik na Dan oslobođenja koji je uz zahvalu ministru što je prepoznao ovaj projekt zahvalio i zastupniku u Hrvatskom saboru Zdravku Ronku i Krešimiru Paveliću koji su posredovali i pomogli u njegovoj realizaciji – rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je istakao i kako se uz izgradnju Doma hrvatskih veterana u proljeće, na godinu očekuje gradnja hotela, obnova Kursalona i Wandelbahna nakon čega u Lipiku ništa neće biti isto kao prije.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko

-Posebno sam radostan što idemo u drugu fazu izgradnje Doma hrvatskih veterana. Hrvatski branitelji su stožerni dio našeg društva koji će ovdje dobiti svoj Veteranski dom upravo u znak zahvalnosti za sve ono što su podnijeli i žrtvu koju su dali u Domovinskom ratu. Ovo što ćemo ovdje imati je izuzetno uspješan spoj kako prirodni blagodati tako i tradicije i one izvrsnosti koje Lipik ima. Slobodan sam i kao bivši župan reći da je posebna izvrsnost iskazana u Lipičkoj bolnici koju pratim još od 2007. godine. Kada sam već dobio riječ i zahvalu za ožitvovorenje ove ideje dozvolite da ipak ovu zahvalu podijelim. Jedne smo se kasne jesenske večeri 2013. godine sastali u Požegi, gospodin gradonačelnik Kasana, Krešo Pavelić i ja, i tada smo zaključili da taj pilot projekt Veteranskog doma treba upravo biti ovdje u Lipiku. Krenuli smo u akciju. Bili smo nekoliko puta u Ministarstvu financija, raznim agencijama i drugim mjestima. Nakon toga smo predložili ideju ministru Matiću koji je to prihvatio, a stvar je samo bila u brzini da ne ostanemo bez ovog prostora – rekao je Zdravko Ronko koji je naglasio kako se pokazala prilika da se izgradnja Doma hrvatskih veterana proširi za što su osigurana su sredstva i to sve u korist hrvatskih branitelja i na ponos svih onih koji su sudjelovali u tom projeku da se on realizira.

Privremeni ravnatelj Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik.

Za sanaciju postojeće i izgradnju novih zgrada trebalo se suočiti s dosta izazova među kojima je trebalo izmijeniti DPU «Centar» , izraditi projektnu dokumentaciju te riješiti novonastalu situaciju u kojoj su prepoznate plitke podzemne vode, ishoditi građevinsku dozvolu i provesti postupke javnog natječaja. Svi ti izazovi riješili su se uspješno i žurno u uvodnom predstavljanju projekta rekao privremeni ravnatelj Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik.

Voditelj Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Požeško-slavonskoj županiji umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić

-Iznimno smo ponosni što će prvi Veteranski centar biti otvoren upravo u Lipiku koji je poznat po svojoj  višestoljetnoj tradiciji u medicinskoj rehabilitaciji, a koju zahvaljuje prije svega prirodnim ljekovitim pogodnostima područja u kojem je smješten Lipik kao i svojim izvrsnim stručnjacima  koji će spojiti prirodne izvore i najbolja medicinska dostignuća u kombinaciju koja je velikom broju ljudi donijela ozdravljenje. U prostoru koji će adekvatno biti uređen i prilagođen potrebama branitelja i stradalnika Domovinskog rata, pri čemu posebno ističem branitelje i stradalnike koji ne mogu skrbiti sami o sebi, u Veteranskom centru bit će im uz smještaj omogućena i cjelodnevna zdravstvena skrb. Pored cjelodnevne zdravstvene skrbi centar će nuditi i rehabilitaciju kao i  psihosocijalne, kulturne i zabavne sadržaje za najranjiviju skupinu našeg poslijeratnog društva koju čine umirovljeni branitelji bez odgovarajuće obiteljske skrbi, stopostotni invalidi, roditelji poginulih branitelja i drugi potrebiti. Neki od njih boravit će u centru  određeno vrijeme a neki i doživotno – naglasio je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić. voditelj Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Požeško-slavonskoj županiji.

Dom hrvatskih veterana u Lipiku kad se završi imat će 50 smještajnih jedinica, sobe prilagođene za 100-postotne hrvatske ratne vojne invalide I. skupine, prostorije za odmor i rekreaciju, restoran i dvorane raznih namjena, a zamišljen je kao smještajno-rehabilitacijska ustanova u kojoj će hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, ali i civilne žrtve rata boraviti trajno ili privremeno ovisno o zdravstvenom stanju i socio-ekonomskoj situaciji. Svima njima će kroz individualni pristup biti omugućena potpunija društvena uključenost, usvajanje novih znanja i vještina te jačanje osobnih potencijala.

Početak druge faze izgradnje Doma hrvatskih veterana u Lipiku blagoslovio je mjesni župnik vlč. Jozo Zorić.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot