Pokroviteljica Aurea festa predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović dodijelila festivalu Povelju RH kao zahvalu za 50 godina djelovanja /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Dječjim festivalom, završnim nastupom za Super glas Aurea Festa, zanimljivom Retrospektivom festivalskih uspješnica kroz 50 godina pod nazivom Pjevat će Slavonija, te koncertom estradne legende Krunoslava Kiće Slabinca završen je Aurea fest 2019. kojemu je visoki pokrovitelj bila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a supokrovitelji grad Požega i Požeško-slavonska županija.

-Festival je nastao za promociju tambure i lijepe pjesme, a pjesme sa njega često se izvode i pjevaju u različitim prigodama – istakla je na početku festivalske večeri u pozdravnoj riječi predsjednica Grabar Kitarović.

Ona je Povelju Republike Hrvatske dodijelila Aurea festu, te je uručila gradonačelniku Požege Darku Puljašiću u znak zahvalnosti za dugogodišnju organizaciju požeškog festivala što je zahvala svim ljudima koji su kroz pola stoljeća radili na toj priredbi. Ovu večer izravno je prenosila Hrvatska televizija.

Vera Svoboda je pjevala Dan plavetan kao lan, Bosutski bećari (Sad kada došla si), Stjepan Jeršek Štef  u miksu  Ej, berdo, berdo,  Ne daj Slavonijo i Sve poštivam svoje uživam, zatim Gazde (Zbog tebe sam to što jesam), Robert Vojvodić Bekrija (Garavušo garava), Šima Jovanovac (Zajedno smo ostarili), Igor Delač (Jedan život malo je), Boris Ćiro Gašparac u miksu Lažu selo lažu ljudi, Idem idem ej živote i Imao bi da sam šparo, nadalje Jacques Houdek (Stavi svjetiljku u prozor i Svirci moji), duet Mia Dimšić i Miroslav Škoro (Tajna najveća), Vlatka Kopić Tena (Kad te moji svatovi probude), Širok šor (Oko garavo), Pero Galić i Franjo Sarić (Rastaviše i nas dvoje), Nina Kraljić i Zrinka Posavec (Kukuruzi se njišu), Branko Ilakovac  (Snaša), Goran Bošković (Vranac), Slavonske lole u miksu Sve je ona meni, Prijatelju nije lako i  Ej Kato moje zlato, Viktorija Kulišić (Đenka), Krunoslav Kićo Slabinac u miksu Slavonijo ja sam tvoje dijete, Ako zora ne svane i Inati se Slavonijo, te Miroslav Škoro miks pjesama Oj oraje, oraje, Otvor’ ženo kapiju i  Kuća na kraju sela.

Zatvarajući ovogodišnji Aurea fest gradonačelnik Darko Puljašić je zahvalio organizatorima, izvođačima i autorima, te otvorio natječaj za nove pjesme za festival iduće godine.

Za kraj te ugodne večeri koja je podsjetila na najljepše pjesme nekadašnjih požeških festivala svi su zapjevali poznatu pjesmu Pjevat će Slavonija sa stihovima o ratarima i bekrijama. Nakon toga priređen je veličanstven vatromet što je oduševilo više tisuća posjetitelja.

Ugodna ljetna večer i Aurea fest okončani su samostalnim koncertom Kiće Slabinca koji je izveo niz svojih poznatih hitova uz pratnju vrsnih tamburaša Rubato i zagrebačkog klavijaturiste Željka Puntijara Valentina, a više tisuća posjetitelja burno je pozdravilo sve izvedbe.

Tijekom dana urednik i voditelj Branko Uvodić medijima je najavio retrospektivu istakavši da je HRT kroz godine dao veliki obol požeškom festivalu, a diva tamburaške glazbe Vera Svoboda prisjetila se prvih festivala u Požegi.

Uz to predstavljen je video spot za festivalsku pjesmu Stjepana Jeršeka Štefa „Zagrli me moja ljubavi“, te  njegov osmi album „Ljube se dva goluba“ objavljen u nakladi zagrebačkog Campusa. Štef se zahvalio festivalu uz kojega je vezana njegov karijera, a ove godine slavi pola stoljeća pjevanja i 25 godina nastupa u Požegi.

Foto: D. Mirković [FGAL id=261139]

Više iz kategorije