POJAVA AFRIČKE SVINJSKE KUGE: Edukacija za lovce radi provođenja mjera na sprečavanju te bolesti /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Afrička svinjska kuga je najveća prijetnja našem svinjogojstvu, te populaciji divljih svinja i okolišu, iako pojava bolesti do sada kod nas nije bilo već u sjevernoj Mađarskoj, te granici Srbije i Rumunjske.

Upravo zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa županijama, organiziralo niz edukativnih radionica za lovce, lovačke udruge, trgovačka društva koja gospodare s lovištima i ovlaštene veterinare s ciljem podizanja svijesti za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja virusa.

Takva edukacija za više od 50 sudionika ponajviše lovaca za područja Požeško-slavonske županije održana je u Županijskoj vijećnici, a tom ih jer prilikom pozdravio zamjenik župana Željko Jakopović.

-Opasnost je velika jer u slučaju pojave bolesti ugiba 95 posto populacije svinja, pa je potrebno potpuno provođenje naredbe Ministarstva poljoprivrede o pojačanom odstrelu divljih svinja, te bio-sigurnonim mjerama u lovištima – istakao je Domagoj Križaj, viši savjetnik specijalist Sektora za lovstvo u tom ministarstvu.


Domagoj Križaj, viši savjetnik specijalist u Sektoru za lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede

Predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Branko Bertelović ističe da lovačka društva provode naredbu kojom je predviđen odstrel 50 posto matičnog fonda, a kontrolu obavljaju inspekcijske službe.

Biosigurnosne mjere se provode na svim svinjogojskim farmama, a da bi se mjere učinkovito provele i opasnost od izbijanja afričke svinjske kuge svela na minimum, svi dionici sustava moraju dati svoj maksimum.
Ovlašteni veterinari obilaze gospodarstava na kojima se drže svinje u svrhu kategorizacije u odnosu na biosigurnost. Podsjećamo posjednike svinja da se pridržavaju propisa o označavanju, premještanju i prometu životinja, da spriječe kontakt svojih životinja s divljim svinjama te da je zabranjeno pašno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor, osim ako se svinje drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom.

Prijava uginulih domaćih i divljih svinja je obavezna u svrhu testiranja uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja kako bi se isključila prisutnost bolesti, a važno je osigurati i neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja svinja za vlastite potrebe u skladu s posebnim propisima.

Branko Bertelović, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije

U lovištima se provode dezinfekcija obuće, opreme i vozila prije i nakon lova, vozila koja se koriste u lovištu, posebno za prijevoz trupova odstrijeljenih divljih svinja, moraju biti za to odobrena od odgovorne osobe i prije i poslije lova, odnosno prije izlaska iz lovišta moraju biti dezinficirana, odrobljavanje se može provoditi isključivo na za to određenim mjestima (prostoru), postavljanje kontejnera ili određivanje lokacije za otpad (organi, koža, otpad životinjskog podrijetla) i neškodljivo uklanjanje, a kontrole se odnose na ulazak neovlaštenih osoba i vozila u područje lovišta, te zabranu odlaganja proizvoda i otpada životinjskog podrijetla na području lovišta, osim na za to posebno određenim lokacijama ili kontejnerima.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: