Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

POHOD PO SUSJEDSTVU: Planinari Sokolovca posjetili Rupnicu i Arboretum Lisičine

PRIJE 5 DANA
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 5 DANA
TEKST: Jelenko Topić

Već po tradiciji članovi Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac iz Požege Društva organiziraju zajednički izlet na Rupnicu i Arboretum Lisičine na Papuku.
Ove godine za početak izleta planinari su izabrali Rupnicu koja je jedinstveni geološki spomenik prirode jugozapadno od Voćina, na mjestu nekadašnjeg kamenoloma. Jedna je od znamenitosti unutar parka prirode Papuk. Rupnica je nastala uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijuna godina. Nakon kratke šetnje i obilaska planinarska družina je krenula dalje uz vidno zadovoljstvo grupe viđenim.


Nakon dvadesetak minuta vožnje prema Slatini planinari su nastavili izlet u Arboretumu Lisičine koji se nalazi u istoimenom selu usred Papuka. Osnovne informacije o navedenom muzeju žive flore u Hrvatskoj koji je nastao 1963. godine zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića planinari su mogli čuti od predsjednika Društva Brune Horvata. Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Do Domovinskog rata, ovaj arboretum je bio bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaćim vrstama, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Ukupno je imao oko 2500 taksona i kultivara i bio je jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi.


Nakon rata arboretum se vrlo sporo obnavljalo, sve do 2013. godine kada je sredstvima Europske unije djelomično obnovljen i otvoren za javnost. Tijekom ugodne šetnje i razgledavanja planinare je pratilo toplo i sunčano vrijeme. Sve viđeno je ostavilo gotovo bez daha nazočne koji su stanke iskoristili za ugodan razgovor, te ručak u sjenicama koje su sagrađene za tu namjenu.


U sjevernom dijelu arboretuma planinari su naišli na prirodnu bukovu prašumu, koja je kroz 50 godina prepuštena prirodnim procesima. Nakon ugodno provedenih tri sata planinarska ekipa je krenula nazad prema Voćinu gdje su uz odmor i okrjepu obišli Geo-info centar u Voćinu koji je početna točka za upoznavanje posjetitelja s obilježjima i značajem Geo-parka Papuk, te cjelovitim sustavom zaštite prirode u našoj zemlji. Puni dojmova i zadovoljstva planinari su krenuli svojim kućama uz poziv da im se pridružite u skitnjama i upoznavanju svoga zavičaja. Vodič izleta je bio Branimir Bartolović.
Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.