Poduzimaju li se potrebne radnje da se na vrijeme spriječe poplave!?

POŽEGA / PLETERNICA – Dok brojni stanovnici još uvijek zbrajaju štete i oporavljaju se od katastrofalnih poplava, posebice onih u svibnju prošle godine, kod mnogi se javlja bojazan da takvo što ne dožive i ove godine. Meteorološke su najave da bi moglo biti dosta kišovitih dana od ožujka do svibnja što s pravom izaziva strah kod onih koji su imali neugodna iskustva uzrokovana velikim oborinama.

Kako bi se spriječile štete uzrokovane velikim trebalo je odavno započeti sa poduzimanje određenih radnji i mjera kako bi se uredili vodotoci, korita rijeka i sva ona druga žarišta koja su do sada pokazivala “svoje zube”. Nisu baš nigdje u tehnički i operativno vidljivi neki pojačani radovi na tom planu iz kojeg smo razloga tražili informaciju od gradonačelnice Pleternice Antonije Jozić koja je sa svojim sugrađanima na ovom području sigurno prošla najveću kalvariju zbog poplavljenih obiteljskih kuća, gospodarskih zgrada i oranica, strojeva, opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

-Prošle godine Hrvatske vode su osigurale dio sredstava za krčenje obale uzvodno od Pleternice. Posljednja informacija koju imam je da je odabran izvođač radova (projektant) za izradu projektne dokumentacije nasipa. Kao što sam već izjavljivala, ministar poljoprivrede, gosp. Tihomir Jakovina, obećao nam je da će osigurati sredstva za izgradnju nasipa u 2015. godini i ja vjerujem da će to i učiniti. Isto tako na sastanku u Hrvatskim vodama zauzet je stav da se ide u izradu projektne dokumentacije za izgradnju akumulacije Kamenska i trenutno se razmatraju dvije varijante te akumulacije i izbor najbolje opcije. Nadam se da će sve to ići žurnim postupkom i da se neće ponoviti 2014. godina – rekla je gradonačelnica Jozić.

Koliko vjerovati obećanjima poučeni brojnim negativnim iskustvima kada se radi o birokraciji od koje se uvijek očekuje puno više i traži da ne bude troma. Da li bi se trebalo brže reagirati, ubaciti u “šestu brzinu”, ubrzati izradu projektne dokumentacije, krenuti sa nužnim i žurnim radovima? Na to ćemo pitanje možda doći do odgovora ako se ne odradi ono što je već trebalo do sada biti učinjeno.

U razgovoru sa našim sugovornikom i dobrim poznavateljem prilika oko izrade dokumentacije, raspisivanja natječaja i odabira izvođača radova dozanajemo kako se te aktivnosti trebaju raditi u vremenu kada vremenske prilike ne dozvoljavaju operativne radove. Kod nas je uvriježeno pravilo da se uvijek kasni sa onim početnim radnjama, projektiranjem, natječajima i odabirom onih najpovoljnijih. Kada bi odabrani izvođač trebao biti u “visokom startu” da krene sa radovima on nije niti na početnom položaj starta, slikovito nam je dočarao naš sugovornik.

Uvjereni smo da će čelnici lokalnih uprava pratiti budnim okom sve ono što bi trebalo biti odrađeno, poticati i tražiti žurne i neophodne radnje kako ne bi došli do onog trenutka kad se katastrofe mogu samo gledati i oni prizori koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnima.

(Foto: arhiva, pozega.eu)
0 Comment

Send a Comment