Poduzetnici trebaju povoljno doći do zemljišta, te dobiti potpore i komunalije

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Nezavisni vijećnik Gradskog vijeća požege Miro Rašić održao je konferenciju za novinare u Stolariji „Batori“ u požeškoj ulici Pavla Radića upozoravajući na administrativne zapreke i pasivnost svih službi na aktivnostima oko Industrijske zone, te izražavajući potrebu stvaranja povoljnih uvjeta za razvoj poduzetništva i obrtništva.

Tomislav Batori

-Moja stolarija sa 11 zaposlenih i sedam pripravnika radi u skučnom prostoru od 650 četvornih metara što nam otežava proizvodnju sobnih vrata, a potrebno nam je barem tisuću kvadratnih metara čime bi mogao otvoriti još 5 do 10 novih radnih mjesta – kaže vlasnik stolarije Tomislav Batori dodajući da je pokušavao naći zemljište za proširenje, no bez uspjeha.

Miro Rašić, nezavisni gradski vijećnik

Rašić dodaje da oko uspostavljanja gospodarske zone u Požegi da stvari mogu ići bržim intenzitetom jer postoje ljudi koji odlaze u druge gradove pokretati industrijske pogone umjesto da te pogone otvaraju u Požegi.

-Mnogi kojima i padne na pamet ulagati u industriju odustaju na prvom koraku, a taj je odluka o lokaciji te nepostojanje vlasništva nad zemljištem koje udovoljava uvjetima za izgradnju pogona, a kupovina po tržišnim uvjetima je njima nemoguća misija. Većina obrtnika i malih poduzetnika posluju u skučenim prostorima unutar obiteljske kuće, stana ili unajmljenog prostora kao što je i ova stolarija ima daleko veće tržišne mogućnosti za proizvodne kapacitete i povećanje proizvodnje ali nema prostora za proširenje proizvodnog pogona iako bi ovaj poduzetnik zaposlio još radnika i uprihodovao gradskom proračunu daleko veće financijske iznose putem javnih davanja, poreza i drugih nameta – kaže vijećnik Rašić i dodaje da je potrebito žurno raditi na završetku projekta gospodarske zone (istok i sjever) te naći dovoljno volje i razuma da se stvore uvjeti koji će sve ovakve primjere pojedinaca i tvrtki „pogurati“ u smislu omogućavanja kupnje zemljišta po nižim cijenama od tržišnih i moramo biti solidarni i po daleko nižim cijenama od onih u drugim sredinama RH kad je riječ o industriji i gospodarstvu.

On apelira na gradsku vlast da pristupi pripremi ostalih radnji i postupaka kako bi što prije cijeli postupak stavljanja u funkciju gospodarske zone završio i zona bila spremna za izgradnju pri čemu misli na pripremu i izradu kriterija (uvjeta) po kojima bi investitor mogao kupiti zemljište, odgovarajućih mjera potpore od strane grada, oslobađanje od plaćanja određenih nameta sukladno planiranim kapacitetima i broju budućih radnih mjesta po pojedinom projektu te izgradnju komunalne infrastrukture i pristupne ceste.

U izradi ovih mjera trebaju budu solidarni, tako da se izrade i usvoje mjere koje će definitivno biti prihvatljive onima koji zapošljavaju jer ne možemo se uspoređivati sa npr. Novom Gradiškom koja ima gospodarsku zonu odmah uz auto cestu te shodno tome automatski i reklamu, a da ne govorimo o cestovnom pristupu što mi u Požegi nemamo.

-Moramo biti barem 50% povoljniji u svim pogledima u odnosu na situaciju u Novoj Gradiški kada je riječ o stvaranju uvjeta za razvoj industrije- naglašava Rašić i dodaje da će ovo biti njegovi uvjeti za prihvaćanje proračuna za 2016. godinu uz već postojeći program poticanja zapošljavanja i otvaranja obrta te malih poduzeća koji želim da se nastavi i u slijedećoj godini obzirom da je pokazao rezultate.

Na kraju je kazao da će i nadalje  lobirati i razgovarati sa gradskom vlasti o rasterećenju nameta realnom sektoru.

Više iz kategorije