Poduzetnici iz Požeško-slavonske županije čine manje od jednog postotka broja poduzetnika u našoj zemlji

Autor: DK

Hrvatska gospodarska komora je sačinila Gospodarsku analizu hrvatskih županija koja pokazuje da po praktički svim ekonomskim parametrima i dalje postoje velike razlike u razvijenosti Zagreba i obale u odnosu na kontinentalne krajeve.

-Prema podacima iz 2017. godine najveći BDP od svih hrvatskih županija imao je Grad Zagreb sa 125 milijardi kuna, dok je na začelju Ličko-senjska županija s BDP-om od 3,1 milijarde. Najdinamičniji rast BDP-a ostvaren je u tri županije Jadranske Hrvatske, a pet slavonskih županija zajedno s Ličko-senjskom činile su tek 12,3 posto nacionalnog BDP-a, što je pad u odnosu na 2014. kada je taj postotak iznosio 12,7 posto – ističe predsjednik HGK Luka Burilović  dodavši kako se moramo fokusirati na balansiranje gospodarskog razvoja u čemu nam od velike pomoći mogu biti europska sredstva.

Uz Grad Zagreb, tek tri županije u 2017. bile su razvijenije od prosjeka Hrvatske (Istarska županija, Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija), dok se preostalih 17 nalazilo ispod tog prosjeka, a tu dolazi do izražaja niska razina razvijenosti Slavonije jer čak četiri od pet slavonskih županija nalaze se na razini ispod 60 posto prosječne razine razvijenosti RH i zauzimaju četiri posljednja mjesta na ljestvici razvijenosti županija.

Različiti pokazatelji poslovanja opet upućuju na velike razlike među županijama. Tako je 2019. u Gradu zagrebu bilo koncentrirano 33,5 posto ukupnog broja poduzetnika, 38,4 posto ukupnog broja zaposlenih i čak 50 posto ostvarenih ukupnih prihoda, dok su poduzetnici iz Ličko-senjske i Požeško-slavonske županije činili manje od jedan posto ukupnog broja poduzetnika, a njihovi su prihodi činili tek 0,3 posto, odnosno 0,6 posto ukupnih prihoda svih poduzetnika.

Komentiraj: