Podizanje razine svijesti i važnosti ranog otkrivanja karcinoma

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Zavod za javno zdavstvo požeško-slavonske županije i županijska podružnica Lige protiv raka u ovom mjesecu borbe protiv raka dojke, organizirala je javno zdavstvenu akciju koja se održala u Požegi ispred zgrade Gradskog muzeja. Cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice.

Svi zainteresirani mogli su dobiti korisne savjete o svim učestalijim karcinomima, a sve zainteresirane žene u dobi 50-69 godina koje nisu do sada obavile preventivnu mamografiju mogle su dogovoriti termin za mamografski pregled koji je u sklopu Nacionalnog programa potpuno besplatan.

Prema riječima voditeljice Službe za javno zdravstvo Jasmine Kovačević rak dojke najčešći je karcinom kod žena i najčešći uzrok smrti žena od karcinoma. Rak debelog crijeva je na drugom mjestu prema učestalosti i kao uzrok smrti od karcinoma u oba spola. U našoj županiji od raka dojke svake godine oboli između 50-60 žena, a umre prosječno 13 žena, dok od raka debelog crijeva oboli 70-80 osoba, a umre oko 30 osoba. Od raka vrata maternice godišnje oboli 10-ak žena, a nekoliko, na žalost, i umre. Ako se zna da su dovoljno rano otkriveni rak dojke, debelog crijeva ili vrata maternice izlječivi u većini slučajeva, dio života svakako može biti spašen dovoljno ranim i redovitim preventivnim pregledima.

Iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju sve da se odazovu na preventivne preglede u sklopu Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice. Besplatni broj telefona za informacije o sva tri programa je 0800 30 30 34.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: