POČETNA KONFERENCIJA – Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić: “Obnovili smo područne škole, a sada krećemo i s matičnom i tu nećemo stati” /FOTO/

Autor: PROMO

U prostorima Osnovne škole „Mladost“ Jakšić 22. studenoga održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić na adresi Kolodvorska 2, Jakšić, Osnovne škole „Mladost“ Jakšić“. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 5.024.325,11 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 2.913.643,63 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač škole.

Radi se o osmom, od ukupno deset projekata koji su prijavljeni na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c1.4, a koje je prijavljivao ili koje provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. studenoga 2018. godine, dok je provedba projekta započela u svibnju 2017. godine. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovori o izvođenju radova s tvrtkom L Projekt d.o.o. i ugovor o stručnom nadzoru građenja s Uredom ovlaštenog inženjera građevinarstva Domagoj Stojaković.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom. Radovima na energetskoj obnovi će se povećati povećati toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu, zamijenit će se vanjska stolarija, unutarnja rasvjeta zamijenit će se energetski učinkovitijom, ugradit će se novi sustav grijanja te novi sustav hlađenja.  Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 63,85% potrebne toplinske energije, a zgrada će ostati u energetskom razredu C uz značajno bolje parametre.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 5.024.325,11 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 2.913.643,63 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač škole. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te su odobrena sredstva u iznosu do 1.327.381,29 kuna.

Na početnoj konferenciji, uz domaćina ravnatelja škole Boška Obradovića i načelnika općine Jakšić Ivicu Kovačevića, nazočili su predstavnici RKR Panora, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnateljica Dječjeg vrtića Jakšić Ivona Pečur, predstavnici Školskog odbora te ravnatelji drugih škola s područja županije.

“S energetskim obnovama na našem području krenuli smo u Područnoj školi Treštanovici, tada je tamo bio jedan učenik, danas ih imamo sedam, dakle spasili smo tu školu od zatvaranja. Svih pet škola smo obnovili i sad krećemo s obnovom naše matične škole. Sve naše zgrade, po završetku ovih radova bit će energetski obnovljene, imat ćemo uvjete za rad koje nema niti jedna osnovna škola u našoj županiji,” rekao je ravnatelj škole Boško Obradović.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. “Zadovoljstvo mi je što sam načelnik općine na čijem su području, uz veliku pomoć Županije i Panore sve područne škole obnovljene. Došao je red i na našu matičnu školu koja je izgrađena još tamo 1966 godine. Nužno je da se i ta škola dovede u puno bolje stanje no što je sada jer želja nam je da djeca imaju što kvalitetnije uvjete. Pratimo školu i u drugim aktivnostima pa smo ove godine pokrenuli produženi boravak koji financira Općina, a nakon što su iz državnog proračuna kupljeni udžbenici, mi smo kupili radne bilježnice. Na tom tragu nastavit ćemo i dalje,” naglasio je načelnik općine Ivica Kovačević.

Svoje zadovoljstvo početkom projekta izrazio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.”Prošle i ove godine mi smo najviše sredstava povukli iz EU fondova po glavi stanovnika, posebice kad je riječ o energetskim obnovama. Obnovili smo područne škole, a sada krećemo i s matičnom i tu nećemo stati već je smjernica da dok ne završimo i zadnju školu, Županija će biti potpora u punom smislu. Vrlo uskoro će krenuti energetska obnova škole i u Pleternici, preko 20 milijuna kuna investicije, završili smo Pakrac, radimo Lipik, brojni su projekti koji u konačnici donose i uštede. Ta sredstva Županija potom ponovo ulažemo u škole – u opremu, namještaj, računala, a sada škole imaju i ukupno 23 pametne ploče. To je svrha svih ovih aktivnosti i projekata jer danas govorimo o milijunima uloženim u takve projekte – preko ilijardu i 400 milijuna kuna trenutno je u našoj županiji uloženo i ulaže se,” rekao je između ostalog župan Tomašević. Prigodni kulturno-umjetnički program u sklopu početne konferencije izveli su učenici škole.

Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza 2020.godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja studenoga 2020. godine.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek