Početak katastarskih izmjera u Bučju

Autor: DK

PLETERNICA-katastarska izmjera k.o. BučjePLETERNICA – Na inicijativu bivšeg Požeško-slavonskog župana, sadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Grada Pleternice Marijana Aladrovića, prije četiri je godine započela inicijativa da se nastave katastarske izmjere na području Grada Pleternice, počevši od katastarske općine Bučje.

U nazočnosti Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, gradonačelnice Pleternice Antonija Jozić, te načelnika Sektora za katastarski sustav u Državnoj geodetskoj upravi RH Marinka Bosiljevca svečano su obilježili početak radova na novoj katastarskoj izmjeri za područje k.o. Bučje.

-ovo je prva izmjera nakon 2001. godine na području Grada Pleternice koje obuhvaća 1000 hektara. Ukupna  vrijednost projekta je 2.350.000 kuna od čega Državna geodetska uprava financira sa 40%  a preostali dio od 60% Grad Pleternica sa partnerima – ističe gradonačelnica Pleternice.

Veoma je nesređeno stanje Katastra i Gruntovnice pa se očekuje da će završetkom ovog prokjekta vlasnici zemljišta imati usklađeno zemljišno knjižno stanje što će im olakšati daljnje raspolaganje zemljištem kojem se i sama vrijednost povećava.

-današnje otvaranje radova na katastarskoj izmjeri za k.o. Bučje nastavak je sustavnog pristupa Državne geodetske uprave u rješavanju problematike registracije nekretnina u RH koja se provodi unazad 13 godina- rekao je  načelnika Sektora za katastarski sustav Marinko Bosiljevac.

Do sada su na području Grada Pleternice napravljene izmjere 2001./2002. u tri katastarske općine, i to k.o. Gradac, Zarilac i Knežci na ukupnoj površini od 1600 hektara.

-izmjerom se ostvaruju dva osnovna cilja koje Državna geodetska uprva želi ostvariti u suradnji sa Ministarstvom pravosuđa, odnosno Općinskim sudom u Požegi. Prvi cilj je uspostava točne, pouzdane i ažurne evidencije zasnovane na stvarnom stanju kako bi se osigurala pravna sigurnost u prometu nekretnina. Drugi je, ne manje važan, cilj izrada točnih, ažurnih i pouzdanih službenih podloga u cilju uspostave prostorno informacijskih sustava za učinkovito upravljanje sustavom – pojašnjava Bosiljevac.

Katastarska izmjera na području k.o. Bučje trebala bi se završiti u roku 24 mjeseca. U tom se okviru  treba provesti i izlaganje podataka te uvesti nova zemljišna knjiga.

Župan Tomašević naglašava da bez uređenih knjiga i bez sređenog stanja na poljoprivrednim površinama i parcelama nema razvoja poljoprivrede.

-poljoprivreda je temeljna i osnovna grana naše županije. Ovo su početni koraci za našu budućnost – ističe župan Tomašević.

PLETERNICA-katastarska izmjera k.o. Bučje slika 1

Obilježavanju početka radova katastarske izmjere nazočili su i predsjednica Općinskog suda u Požegi Snježana Polgar i pročelnik Područnog ureda za katastar u Požegi Josip Mikšik koji nam je predočio slike starih evidencija iz katastra iz čijih se izvornika i danas koriste potrebni podaci.

Stara_evidencija_u_Katastru_Bucje

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »