Početak katastarskih izmjera u Bučju

Autor: D.K.

PLETERNICA-katastarska izmjera k.o. BučjePLETERNICA – Na inicijativu bivšeg Požeško-slavonskog župana, sadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Grada Pleternice Marijana Aladrovića, prije četiri je godine započela inicijativa da se nastave katastarske izmjere na području Grada Pleternice, počevši od katastarske općine Bučje.

U nazočnosti Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, gradonačelnice Pleternice Antonija Jozić, te načelnika Sektora za katastarski sustav u Državnoj geodetskoj upravi RH Marinka Bosiljevca svečano su obilježili početak radova na novoj katastarskoj izmjeri za područje k.o. Bučje.

-ovo je prva izmjera nakon 2001. godine na području Grada Pleternice koje obuhvaća 1000 hektara. Ukupna  vrijednost projekta je 2.350.000 kuna od čega Državna geodetska uprava financira sa 40%  a preostali dio od 60% Grad Pleternica sa partnerima – ističe gradonačelnica Pleternice.

Veoma je nesređeno stanje Katastra i Gruntovnice pa se očekuje da će završetkom ovog prokjekta vlasnici zemljišta imati usklađeno zemljišno knjižno stanje što će im olakšati daljnje raspolaganje zemljištem kojem se i sama vrijednost povećava.

-današnje otvaranje radova na katastarskoj izmjeri za k.o. Bučje nastavak je sustavnog pristupa Državne geodetske uprave u rješavanju problematike registracije nekretnina u RH koja se provodi unazad 13 godina- rekao je  načelnika Sektora za katastarski sustav Marinko Bosiljevac.

Do sada su na području Grada Pleternice napravljene izmjere 2001./2002. u tri katastarske općine, i to k.o. Gradac, Zarilac i Knežci na ukupnoj površini od 1600 hektara.

-izmjerom se ostvaruju dva osnovna cilja koje Državna geodetska uprva želi ostvariti u suradnji sa Ministarstvom pravosuđa, odnosno Općinskim sudom u Požegi. Prvi cilj je uspostava točne, pouzdane i ažurne evidencije zasnovane na stvarnom stanju kako bi se osigurala pravna sigurnost u prometu nekretnina. Drugi je, ne manje važan, cilj izrada točnih, ažurnih i pouzdanih službenih podloga u cilju uspostave prostorno informacijskih sustava za učinkovito upravljanje sustavom – pojašnjava Bosiljevac.

Katastarska izmjera na području k.o. Bučje trebala bi se završiti u roku 24 mjeseca. U tom se okviru  treba provesti i izlaganje podataka te uvesti nova zemljišna knjiga.

Župan Tomašević naglašava da bez uređenih knjiga i bez sređenog stanja na poljoprivrednim površinama i parcelama nema razvoja poljoprivrede.

-poljoprivreda je temeljna i osnovna grana naše županije. Ovo su početni koraci za našu budućnost – ističe župan Tomašević.

PLETERNICA-katastarska izmjera k.o. Bučje slika 1

Obilježavanju početka radova katastarske izmjere nazočili su i predsjednica Općinskog suda u Požegi Snježana Polgar i pročelnik Područnog ureda za katastar u Požegi Josip Mikšik koji nam je predočio slike starih evidencija iz katastra iz čijih se izvornika i danas koriste potrebni podaci.

Stara_evidencija_u_Katastru_Bucje

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot