POČEO „FESTIVAL GRAŠEVINE 2018.“ U KUTJEVU: Ocijenjeno 113 vina najpoznatije i najpopularnije sorte grožđa

Autor: DK

OCJENE DAO 21 NAJSTRUČNIJI ČOVJEK U NAŠOJ DRŽAVI

KUTJEVO – Udruga vinogradara i vinara Kutjevački vinari upriličila je tradicionalno ocjenjivanje vina sorte graševina iz cijele zemlje, kao početnu aktivnost svoga poznatog Festivala graševine 2018. koji se održava 2. lipnja u Kutjevu.

Za ocjenjivanje je prijavljeno čak 113 graševina, a stručni ocjenjivački sud sastavljen od 21 vrhunskog stručnjaka obavio je ocjenjivanje. Na čelu tog tijela je prof. dr. Edi Maletić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a zamjenici su mu prof. dr. Ana Jermel i Marko Markota. Pred njima je bio izuzetno složen posao, no rukovodili su se najstručnijim metodama radeći u tri zasebne komisije stručnog suda. 

Na početku njihovog stručnog rada pozdravio ih je Ivan Grgić, predsjednik Udruge kutjevački vinari.

-Zadovoljstvo je što počinje Festival graševine,  želim svima puno uspjeha, a sve ovo je na ponos grada Kutjeva jer ste okupili najveće stručnjaka za vino u našoj državi – kazao je u ovoj prigodi kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Direktorica ureda Turističke zajednice Kutjeva Jasmina Kukić dala je informacije o cjelokupnom programu Festivala sklopu kojega će biti dani otvorenih vrata podruma, te završna svečanost 2. lipnja sa stručnim simpozijem, bogatom ponudom za posjetitelje, te proglašenjem šampionskih vina, dodjelom nagrada i sadržajnim zabavnim programom uz nastup Joleta i tamburaša Rubato.

-Želimo da graševina ostane najjača i najpoznatija sorta u našoj zemlji jer je ona od izuzetnog značenja za ove prostore i gospodarstvo, a ovo je najveća takva stručna manifestacija u nas jer se poštuju svi stručni kriteriji – naglasio je otvarajući ocjenjivanje vina Josip Vitez, direktor PJ Vinogradarstvo i vinarstvo dd Kutjeva.

Očekivanja su da će ovogodišnje ocjenjivanje donijeti mnogo zlatnih i drugih priznanja, a posebna je neizvjesnost vezana uz dodjelu titula trima vinima koja će biti proglašena šampionskim.

Kako je poznato to su vina u kategorijama berba 2016. godine i starija suha vina do 5g/l, zatim berbe 2017. godine također za suha vina do 5 g/l, kao i među predikatnim vina. Kome će pripasti te laskave titule znat će se idućih dana.

Potporu ocjenjivanju vina dali su učenici požeške Obrtničke škole, strukovnih ugostiteljski zanimanja. 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »