POČEO „FESTIVAL GRAŠEVINE 2018.“ U KUTJEVU: Ocijenjeno 113 vina najpoznatije i najpopularnije sorte grožđa

Autor: D.K.

OCJENE DAO 21 NAJSTRUČNIJI ČOVJEK U NAŠOJ DRŽAVI

KUTJEVO – Udruga vinogradara i vinara Kutjevački vinari upriličila je tradicionalno ocjenjivanje vina sorte graševina iz cijele zemlje, kao početnu aktivnost svoga poznatog Festivala graševine 2018. koji se održava 2. lipnja u Kutjevu.

Za ocjenjivanje je prijavljeno čak 113 graševina, a stručni ocjenjivački sud sastavljen od 21 vrhunskog stručnjaka obavio je ocjenjivanje. Na čelu tog tijela je prof. dr. Edi Maletić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a zamjenici su mu prof. dr. Ana Jermel i Marko Markota. Pred njima je bio izuzetno složen posao, no rukovodili su se najstručnijim metodama radeći u tri zasebne komisije stručnog suda. 

Na početku njihovog stručnog rada pozdravio ih je Ivan Grgić, predsjednik Udruge kutjevački vinari.

-Zadovoljstvo je što počinje Festival graševine,  želim svima puno uspjeha, a sve ovo je na ponos grada Kutjeva jer ste okupili najveće stručnjaka za vino u našoj državi – kazao je u ovoj prigodi kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Direktorica ureda Turističke zajednice Kutjeva Jasmina Kukić dala je informacije o cjelokupnom programu Festivala sklopu kojega će biti dani otvorenih vrata podruma, te završna svečanost 2. lipnja sa stručnim simpozijem, bogatom ponudom za posjetitelje, te proglašenjem šampionskih vina, dodjelom nagrada i sadržajnim zabavnim programom uz nastup Joleta i tamburaša Rubato.

-Želimo da graševina ostane najjača i najpoznatija sorta u našoj zemlji jer je ona od izuzetnog značenja za ove prostore i gospodarstvo, a ovo je najveća takva stručna manifestacija u nas jer se poštuju svi stručni kriteriji – naglasio je otvarajući ocjenjivanje vina Josip Vitez, direktor PJ Vinogradarstvo i vinarstvo dd Kutjeva.

Očekivanja su da će ovogodišnje ocjenjivanje donijeti mnogo zlatnih i drugih priznanja, a posebna je neizvjesnost vezana uz dodjelu titula trima vinima koja će biti proglašena šampionskim.

Kako je poznato to su vina u kategorijama berba 2016. godine i starija suha vina do 5g/l, zatim berbe 2017. godine također za suha vina do 5 g/l, kao i među predikatnim vina. Kome će pripasti te laskave titule znat će se idućih dana.

Potporu ocjenjivanju vina dali su učenici požeške Obrtničke škole, strukovnih ugostiteljski zanimanja. 

 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88