Požega.eu

Počelo je počelo: Tri bravca završila u mesnim delicijama /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Počelo je počelo: Tri bravca završila u mesnim delicijama /FOTO/ Požega.eu | Počelo je počelo: Tri bravca završila u mesnim delicijama /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.M.GRANJE – Kolinje kod Radomira Grubišića Raše iz Granja je obiteljski događaj. Dolazi Rašina i rodbina supruge Dragane. Potrebna je pomoć i mladih i starih, jer posla je puno. Ove godine se kolju tri bravca. Inače Grubišići tove više smokova, dio tijekom godine završi u škrinji za duboko zamrzavanje a tri do četiri komada se na kolinju prerade u mesne delicije. Obitelj je velika, osmoro članova, a često treba pogostiti rodbinu i prijatelje.

Nakon obaranja tovljenika, šurenja i pažunjanja te rasijecanja polovica na čengelama slijedi doručak. Jede se prošlogodišnji kulin te pržena jetrica s bijelim lukom. A potom nastavak posla. Starije žene peru i šlajfaju drob i crijeva.Muški obrađuju polovice u slanine i šunke. Plećke i većina mesa melju se za kobasice, uskršnjače i kuline. Topi se mast u rskave čvarke. U kotluši se kuhaju glave, kožci, srca i jezici za švargle i krvavice. Oko 14 sati posao je gotov. Slijedi ručak. Juha od mesa i kostiju sa domaćim rezancima. Kuhano meso se servira s hrenom. Potom sarma s masom za kobasice, te pržene krmenadle i kobasica.Štrudl sa orasima i makom na kraju. Uz rakiju se pije Graševina pa se nakon nekoliko čaša zapjeva pokoja pjesma.

/Foto: D. Mirković/

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo