Počeli od nule i stvorili bajkovitu oazu mira u srcu Požeške kotline /FOTO/

Autor: agroklub.com

“Naši stari bavili su se poljoprivredom, pa smo i mi, iako smo zaposleni, odlučili na neki način nastaviti obiteljsku tradiciju. Ujedno, nakon radnog dana željeli smo imati svoju malu oazu mira, kako bismo mogli svakodnevno, punim plućima, uživati u prirodi i puniti baterije“, priča nam složna obitelj Rožić – supružnici Natalija i Jozo, te njihovi sinovi, Ivan i Marko, koji se danas na svom OPG-u u Gornjim Emovcima kraj Požege bave seoskim turizmom.

Prvi korak bio je izgradnja ribnjaka, kojeg su, prisjećaju se, napravili nekoliko stotina metara ispod obiteljske kuće. Ocu Jozi već je i taj prvi ribnjak bio ispunjenje sna, jer bilo je to savršeno mjesto za uživanje u predstojećim umirovljeničkim danima. Ipak, sinovi i njihove bolje polovice nisu se željeli zaustaviti samo na tome, te su poticali roditelje na daljnja planiranja i razvoj gospodarstva.

Planska ulaganja

Kada se vrijedne ruke slože – sve se može, pa je tako na imanju uskoro niknula i prva, a potom druga i treća drvena sjenica sa stolovima i klupama.

Imanje su, kažu, počeli razvijati prije osam godina i od tada neprestano ulažu i proširuju. Doveli su struju i pitku vodu, napravili ostave, roštilj, pecalo, sanitarni čvor…

“Širimo se planski, korak po korak, koliko nam mogućnosti i vrijeme dozvoljavaju. Iako smo počeli od nule, do danas smo već uspjeli stvorili pravu bajku u srcu prirode, a udaljenu tek nekoliko minuta od centra grada Požege“, priča obitelj, koja je OPG Rožić pokrenula ponajviše u želji da razviju jednu lijepu priču u sklopu seoskog turizma tog kraja.

Proizvode i serviraju vlastito vino

Iako se ne bave proizvodnjom poljoprivrednih kultura, za vlastite potrebe obrađuju i nešto zemlje, a bave se i uzgojom crne slavonske svinje i ovaca. Imaju i svoj vinograd, na koji su vrlo ponosni. 

Idilično mjesto ugodnih druženja

“Možemo se pohvaliti vrhunskim vinom, kojega proizvodimo sami, a nudimo ga i u sklopu promocije na našem ribnjaku. Sve se radi u krugu obitelji. Nemamo striktnu podjelu poslova, svi uskačemo kako i kada tko može. No, iako trenutno ne zapošljavamo, u planu nam je širenje posla, a time i otvaranje radnih mjesta”, kažu Rožići.

Naime, sada im je u pripremi izrada projekta za spavaonice i sale za održavanje svečanosti, s pogledom na ribnjak, te će, sukladno tome, povećati i radnu snagu.

Sve što su do sada napravili, financirali su vlastitim sredstvima, no planiraju se prijaviti i za mjere iz EU fondova. U svoju su priču uložili i mnogo ljubavi jer, kažu, kada se radi za svoju djecu i unučad, sve se radi od srca.

Od kratke priče do romana

“Iako nam je početna namjera bila napraviti malu bajku u kojoj će uživati samo obitelj i prijatelji, naša se kratka priča pretvorila u roman. Prvobitna se ideja spontano počela širiti. U želji da, bar na trenutak, pobjegnu od vreve gradskog asfalta, prijatelji su počeli dovodili svoje prijatelje, a oni opet svoje te se krug konstantno širio”, kažu i dodaju kako sada gotovo da nema niti jednog dana da su na imanju sami, uvijek su tu i posjetitelji, čijim se potrebama nastoje maksimalno prilagoditi.

Tako se iz godine u godinu, na njihovom seoskom imanju traži mjesto više. Nerijetko se tu održavaju i manje proslave, ali i velike fešte te razni domjenci. No, oni koji dođu, rado bi ostali i duže.

Trenutno im je, stoga, najveći problem to što nemaju gdje smjestiti ljude koji bi, na punjenju baterija, željeli ostati bar nekoliko dana ili čak tjedana. 

Širi se posao, ali raste i obitelj

“Sve smještajne jedinice su od našeg imanja dosta udaljene, a i nema ih dovoljno. Upravo stoga, želimo gostima, u sklopu našeg imanja, ponuditi i smještaj, te se nadamo da ćemo i taj dio planova uskoro realizirati”, najavljuju. 

Mnogi bi htjeli i produžiti boravak pa će trebati i smješrajni kapaciteti 

Uz sadašnje obaveze oko održavanja, posebno košnje velikog imanja, bit će to dodatan posao, no sve ovo što rade, kažu, rade s velikim zadovoljstvom. “Jer ništa nije teško kada vidite da ljudi s vašeg imanja odlaze zadovoljni, sretni i ispunjeni, a što je najbitnije, vraćaju se ponovo. Zadovoljna lica naših posjetitelja, ali i nas samih, najveća su potvrda da smo uspjeli stvoriti nešto dobro“, zaključuju.

Dodaju i da su zadovoljni, što se, usporedo sa širenjem posla, širi i njihova obitelj, pa tako oko Božića očekuju prinovu, a ove subote žene i svog mlađeg sina Marka, te stoga njemu i budućoj snahi, Mariji Magdaleni Horvat i mi želimo puno sreće u daljnjem zajedničkom životu, s nadom da će njihovo malo selo i dalje rasti i podmlađivati se.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot