Počela nova školska godina – vozači oprez!

Autor: J.M.D.

Djeca - oprez na cestiPOŽEGA – Danas je početak nove školske godine iz kojeg je razloga broj djece koja se kreću i sudjeluju u prometu daleko veći nego uobičajeno. U tri požeške osnovne škole upisan je 201 prvašić. Iako je to brojka koja govori o blagom padu u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 207 prvašića, osnovne škole Julija Kempfa i Dobriše Cesarića ipak bilježe pojedinačni porast broja upisanih učenika.

Bez obzira na broj upisanih učenika, od danas je potreban dodatan oprez kod vozača, pogotovo zbog prvašića koji tek počinju aktivno sudjelovati u prometu. Kako bi što više utjecali na svijest vozača na području Požege, u blizini škola, postavljeni su transparenti koji podsjećaju na početak školske godine čija izrada je osigurana kroz Vijeće za prevenciju Grada Požege. U zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena je na 40 km/h. Potrebno je povećati pozornost u blizini škola budući da djeca ne znaju dovoljno prometne propise, a po potrebi treba zaustaviti vozilo i djeci dati znak rukom da mogu sigurno preko ceste. Roditelji bi trebali savjetovati svojoj djeci  da za kretanje koriste samo nogostup, da cestu prelaze samo preko obilježenog pješačkog prijelaza, te da preko ceste prelaze samo na zeleno svjetlo i da obvezno provjere ima li nailazećih vozila prije stupanja na kolnik.

Policija se i ove školske godine maksimalno uključila u provođenje raznih mjera kako bi školarci što sigurnije sudjelovali u prometu. Načelnik Policijske postaje Požega Goran Matijević naglasio je kako se i ove godine tradicionalno provodi akcija „Poštujte naše znakove“, čiji je osnovni cilj stvaranje preduvjeta za sigurno sudjelovanje djece u prometu u prvim danima početka školske godine. Tijekom akcije pojačano će se opservirati prometnice u zonama škola, obilaziti iste, razgovarati sa učenicima te će se djecu upućivati na sigurno ponašanje u prometu i razgovarati sa roditeljima, a sve u cilju osiguranja povoljnog stanja sigurnosti.

-Što se tiče sigurnosnih preduvjeta odnosno pokazatelja od ranijih godina, ova akcija na području PP Požega odnosno grada Požege tijekom ranijih godina postigla je dobre rezultate, jer nismo bilježili tijekom rujna velik broj nesreća i to proporcionalno povećan u odnosu na rizike koje smo istaknuli. No, bez obzira na pokazatelje svi moramo voditi računa da se radi o našim sugrađanima koji su tek krenuli samostalno u život i da je svaka ozljeda u toj dobi višestruko opasna i nepoželjna, pa moramo sa punom pažnjom pristupiti izvođenju planiranih mjera. – napominje Matijević.

Načelnikove riječi potvrđuju pokazatelji koji kažu da su u 31 prometnoj nesreći na području PP Požega u rujnu 2013. godine u kojima je bilo 52 sudionika, njih petero bila djeca, pri čemu troje djece nije bilo ozlijeđeno, dok je jedno dijete zadobilo teške tjelesne ozljede, a dvoje djece lakše tjelesne ozljede.

-Iako je policija nositelj niza preventivnih aktivnosti sličnima akciji „Poštujte naše znakove“ koje su rezultirale povoljnim stanjem sigurnosti, nemjerljiv je i potreban doprinos svih društvenih subjekata koji su uključeni u pojedine procese, a kao dobar primjer možemo istaći grad Požegu i aktivnosti koje grad Požega poduzima općenito po pitanju prevencije što potvrđuje osnivanje Vijeća za prevenciju, te sada i ove mjere oko priprema za akciju „Poštujmo naše znakove“ – zaključuje Matijević.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »