POBJEDNICI: Pjevači KUD Bektež i Požeška dolina odlaze na državnu smotru /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

SMOTRA „PIVAJ DIKO JA ĆU TI POLAGAT“ OKUPILA 9 PJEVAČKIH SKUPINA

BIŠKUPCI – Nakon što je Ana Ticl otpjevala državnu himnu, predsjednik biškupačkog Kulturno-umjetničkog društva „Šijaci“ Alojz Škrabal pozdravio je sudionike i posjetitelje četvrtog Susreta folklornih pjevačkih skupina Požeško-slavonske županije pod nazivom „Pivaj diko ja ću ti polagat“ održanog u predvorju područne škole u organizaciji tog društva, a u suradnji sa Zajednicom kulturnih udruga Požeško-slavonske županije.

Pokrovitelji priredbe bili su općina Velika i županija, pa su u njihovo ime pozdravne riječi uputili dr.sc. Vesna Vlašić, pročelnica županijskog Odjela za društvene djelatnosti i Antonija Pavlović, predsjednica veličkog Općinskog vijeća.

Najprije se predstavila dječja folklorna skupina domaćeg KUD „Šijaci“, a u službenom su programu nastupile mješovite pjevačke skupine domaćina, te KUD „Požeška dolina“ iz Požege, „Poljadija“ iz Grabarja, „Bektež“, „Orljava“ i Zavičajnog društva „Rama“ iz Pleternice, Matice slovačke Kukučin-Kuntarić iz Jakšića i KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike, kao i ženska pjevačka skupina KUD „Berda“ iz Brestovca. Sve izvedbe bile su bez glazbene pratnje.

Susret je pokazao raskoš nošnji i aktivnosti folklornih društava na očuvanju izvorne baštine kroz njegovanje izvornih pučkih pjesama.

Odlukom Irene Miholić, selektorice Hrvatskog sabora kulture na državnu smotru krajem godine u Sisak poći će pjevačke skupine KUD Bektež i Požeška dolina iz Požege koje su ovdje imale njbolji nastup.

Originalnošću izvedbe posebno je plijenila bekteška skupina pod umjetničkim vodstvom Duška Bijelića koja je pokazala starovinski način pjevanja u slavonskim krajevima u prvoj polovini i sredinom prošlog stoljeća, a donijeli su pjesme koje gotovo nitko među stotinjak posjetitelja ove priredbe nije nikada imao priliku čuti u bilo kakvoj izvedbi.

Foto> D. Mirković [FAG id=241920]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88