Plodovi zemlje i registrator poticaja

Autor: Ljubiša Aleksić

…..Ništa nije ljepše vidjeti u Slavoniji od kvalitetno i lijepo obrađenih polja i zasađenih poljoprivrednih kultura. Plantaža kupusa i oraha svjedoči da su vlasnici dobro znali što i gdje da zasade. To je pokazatelj da seljani znaju i hoće raditi. Poseban dojam ostavlja ‘šuma’ mladih oraha gdje ispod gustih krošnji u hladovini vlada hladnoća u sredini ljeta. Vlasnik je odabrao pravu sortu oraha i pravu lokaciju, jer je želio da mu orasi uspiju i da skuplja plodove. Radio je pošteno. Nije želio uzeti samo poticaje i varati državu.

Međutim, jedan OPG je zasadio na tisuće oraha na pustoj ledini gdje ni smreke neće da raste, jer se ispod tanke površine zemlje nalazi stijena. I, normalno da su gotovo svi orasi uvenuli, ali poticaj je isplaćen i to veliki, jer je i parcela velika (‘Poticaj ili novicaj’.) Ali, da li su ovi seljaci dobili poticaje? Da, i to male, jer su i parcele male. Ipak, to je lijep i pozitivan primjer! Ali, veliki igrači imaju ogromne posjede i dobivaju enormne poticaje. Sve je to legalno i po zakonu. A, tko je izmislio taj sistem i napisao te zakone? Tko raspisuje natječaje i uvjete?  Da li se izvršava kontrola poticaja? Da. Samo na pet posto parcela.

Tko zna da je poljoprivreda slatka kao med, a kome je gorka kao pelin znaju ‘mali’ seljaci, jer oni nemaju aparat za poslove stjecanja poticaja. A, to se tiče svih nas, jer ova mala zemlja nema toliko svojih novaca, blagajne su prazne kao mjehurići od sapunice i zato se stalno zadužuje i zato je naš standard mali i neće biti veći ako se nešto ne promjeni. I, svi trpe zbog ove najveće elementarne nepogode u RH! Poplave se vide, dolaze i odlaze, ali ova se ‘poplava’ ne vidi. Ali, svi mediji šute o tome kao ribe u vodi. Mora postojati razlog za to.

Zašto Ministarstvo poljoprivrede ne objavi Registar isplaćenih poticaja i to onih iznad 100.000 kuna godišnje? Tada bi se pojavili iznosi zbog kojih bi mnogi padali u nesvijest. Naprosto ih je strah od reakcije svih građana u RH. I, boje se posljedica. Ali, cijela država trpi i nešto se mora poduzeti. Može se objaviti i rang-lista sto najvećih korisnika poticaja u RH. Nije sramota biti u društvu najvećih…

 Zašto u emisiji ‘Plodovi zemlje’ nikada ne nastupaju veliki igrači u sferi poticaja? A, zašto bi? Njima je dobro. Njima cvjetaju polja dok Slavonija propada. Nestaju sela i mladi, a ostaju starci koji se teškom mukom mogu popeti na stari traktor. I, tresu se na njemu kao da je potres. Nemaju oni kompjutere i laptope… Kako da oni napišu zahtjev za poticaje?

 Zašto vlasti u RH ne usvoje Zakon o poticajima za spašavanje ruralnih sela? Na ulazu u takvo selo na ploči gdje piše naziv sela stajala bi oznaka ‘R’ što bi bila jasna poruka da nema muljaže. Svaki seljak dobio bi besplatno nekoliko vreća sjemena i gnojiva da može preživjeti od rada, a ne od socijalne pomoći. U selima gdje postoje bogate gazde što je pozitivno, jer će njihova djeca možda ostati na selu, postoje i siromašni seljaci koji ne mogu ili ne znaju ostvariti poticaj treba uvesti pojedinačni R-poticaj. To je samo početak poštenog programa za spašavanje slavonskih sela…

Zašto trgovački lanci ne bi mogli dobiti olakšice za otkup voća i povrća iz obližnjih sela? Tada bi imali veću korist i dobit od uvoza povrća iz dalekih zemalja.

Tražio je voditelj ‘Plodova zemlje’ suradnju i prijedloge za emisiju sa terena. Evo mu tema: ‘Registar isplaćenih poticaja u RH u proteklih 5 godina’. Ali, ovaj prijedlog neće osvanuti na TV-u, jer se nitko ne voli zamjerati velikima. Neka seljaci plaču, a emisija ide dalje i dalje……

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: