Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

PLOČA ILI CD: Počeli Jozo Babić i Ivan Gurdon, nastavile brojne tamburaške snage

PRIJE 6 GODINA
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | PLOČA ILI CD: Počeli Jozo Babić i Ivan Gurdon, nastavile brojne tamburaške snage Požega.eu | PLOČA ILI CD: Počeli Jozo Babić i Ivan Gurdon, nastavile brojne tamburaške snage

PRIJE 6 GODINA
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

POŽEGA – Diskografija ili objava glazbenih albuma ima dugu tradiciju kada su u pitanju izvođači iz požeškog kraja, a do samostalnosti države to je bila rijetkost jer je to u ondašnjim vremenima bilo teško ostvarivo.

Početkom sedamdesetih godina proteklog stoljeća male ploče tzv. singlice snimio je za ondašnji zagrebački „Jugoton“ Jozo Babić iz Frkljevaca na kojoj su bile poznate pjesme „I ja i ona suze lijemo“ i „Kakav šećer takav med“, a on je još 1975.  za Produkciju RTB snimio i pjesme „Slavonko rumena“ i „Od kapije do kapije“. U to vrijeme  Požežanin Ivan Gurdon, inače poznati harmonikaš, snimio je pjesmu „Čaša za čašom“.

Krajem osamdesetih album, a to je onda bila audio kazeta, objavio je prvi požeški tamburaški sastav pod nazivom „Oko moje neposlušni gade“, a taj sastav je sredinom devedesetih objavio drugi album također sa desetak pjesama „Ove noći neću zaspati“. Iza njihovog prvijenca album sa izvornim pjesmama objavio je KUD „Orljava“ iz Pleternice. Iz toga vremena poznati su albumi tamburaškog sastava 123. Brigade HV Požega i požeškog pop rock banda „Hazard“ koji je objavio poznatu pjesmu „Peglica“. Tu su i autorske pjesme ondašnjeg rock sastava „Prevelika doza“,pjesme sastava „No name“ itd.

Najveće diskografske uspjehe ostvarili su tamburaši „Bekrije“ sa objavljenih više albuma, te pjevač Boris Ćiro Gašparac Požežanin sa zagrebačkom adresom.U tom razdoblju je Veličanin Toni Marinić objavio album tj. CD „Dođite jednom u Veliku moju“, te nekoliko albuma Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" iz Požege.

Zadnjih dvadesetak godina tu su dosta uspjeha imale „Garavuše“ iz Kutjeva i požeški "Slijepi putnici". Iza toga su uslijedili albumi TS „Grofovi“(kasnije „Veličke legende“) iz Velike, zatim sastava „Posegana“,„Zlatna dolina“,„Tragovi“, „Estam“ i „Bisernica“ iz Požege, kaptolačkih "Bohemia" i „Castrum“, Pleterničanke Ane Baketarić (bivša Jukić), zatim Požežanina Mladena Tonkovića, te umirovljeničke skupine "Ledena berba" iz Velike. Pojedinačno su pjesme još snimili Ivana Galović iz Zagrađa, Sanela Kovačević, Damjan Pirović, Robert Vojvodić, Katarina Bencetić, DJ Topa, Zvonko Manca i Marko Musil(svi iz Požege), Josipa i Monika Jurić iz Kaptola, Dorotea Markanjević iz Daranovaca, Mihael Ribičić iz Grabarja, Marko Kraljević iz Kutjeva i drugi, te tamburaši „Naša grana“, no te skladbe nisu na njihovim vlastitim albumima već najčešće na izdanjima festivala održanih u Požegi i Kaptolu.

Plodan izvođač je bez sumnje pravnik Stjepan Japarić koji je objavio nekoliko vlastitih albuma sa svojim pjesmama, a nastupio je i na više festivala.

Kroz zadnje desetljeće album izvornih pjesama objavilo je Gradsko KUD „Požega“, a Turistička zajednica grada Požege objavila je album pod nazivom „Najljepše pjesme o Požegi“ koji je sabrao dio skladbi o gradu. Od 1990. do danas objavljeno je više od 25 albuma sa požeških festivala, desetak sa „Zlatnog glasa zlatne doline“ u Kaptolu, te nekoliko sa tamburaškog festivala u Kutjevu.

Ovo je najveći dio snimljenih i objavljenih albuma i pjesama, a zasigurno ih ima još pa očekujemo da nam se jave.

Foto: Ilustracija

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.