PLINK – Pleternički inkubator svoj grad je svrstao na kartu nacionalnih i svjetskih “business-friendly” područja

Autor: D.K.

U pleterničkom je inkubatoru u sedam godina postojanja odrađeno 70 okruglih stolova, 2738 sati besplatnog savjetovanja i 1396 sati edukacije. Kroz inkubator je prošlo 18 stanara te 17 virtualnih stanara

Poduzetnički inkubator u Pleternici, popularni PLINK, u petak je navršio sedam godina postojanja. Prijašnjih godina rođendan je slavljen uz zajedničko druženje stanara i djelatnika te predstavnika Grada Pleternice, vlasnika zgrade, no ove je godine zbog pandemije koronavirusa proslava izostala.

Tehnologijsko-inovacijski centar s inkubatorom za razvoj ruralnog gospodarstva i poduzetništva u svom početku osmišljen je kako bi se promovirale nove tehnologije, inovacije i općenito poduzetništvo u ruralnim područjima. Pod upravljanjem gradskog Poduzetničkog centra, ispunio je svoju misiju te je postao centralno mjesto u gradu za sve poduzetničke pothvate. Jedan je od tri poduzetničke potporne institucije Grada, smješten unutar Poduzetničke zone Pleternica. Tijekom godina postao je ključno mjesto gdje se ruralni proizvođači međusobno susreću, surađuju, razvijaju svoje poduzetničke ideje i znanja te ostvaruju nove poduzetničke prilike i pothvate, svrstavajući tako Pleternicu na kartu nacionalnih i svjetskih “business-friendly” područja. – U ovih sedam godina porastao je broj tvrtki na pleterničkom području. Dosta početnika se nakon početka u inkubatoru odlučuje na otvaranje tvrtki izvan inkubatora, a broj edukacija i okruglih stolova i koje organiziramo sve je veći. Sve to zorno pokazuje da je inkubator ispunio svoju misiju – kaže Marija Šarić, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica, tvrtke koja upravlja inkubatorom.

U pleterničkom je inkubatoru u sedam godina postojanja odrađeno 70 okruglih stolova, 2738 sati besplatnog savjetovanja i 1396 sati edukacije. Kroz inkubator je prošlo 18 stanara te 17 virtualnih stanara. Danas inkubator ima šest stanara u uredima i proizvodnim halama te 18 virtualnih stanara. Riječ je o tvrtkama koje se bave proizvodnjom piva, limenih pokrova, pružanjem usluga marketinga, knjigovodstva te prodajom dezinfekcijskih sredstava, hrane, uredskog materijala ili vozila. Različite su to poduzetničke priče koje u sinergiji s Poduzetničkim centrom stvaraju, grade i promoviraju Pleternicu kao grad s povoljnim poslovnim okruženjem za razvoj poduzetništva. Neki od stanara već su dovoljno ojačali te svoje mjesto traže u Poduzetničkoj zoni Pleternica i grade hale.

Marija Šarić, direktorica PLINK-a

– Poduzetnici u inkubatoru dobivaju kompletno opremljen ured i prostor i preostaje im samo da dođu, sjednu i rade. Mi iz Poduzetničkog centra pomažemo im savjetovanjem, pisanjem poslovnih planova i na druge načine. Većina njih kaže da im je to puno pomoglo, jer prve tri godine su najteže za opstanak poslovanja i ovo im je zapravo bio dobar vjetar u leđa. Da ne govorimo o tome da oni prve godine ne plaćaju najam ureda ili hale, nego samo režijske troškove. Drugu godinu plaćaju 75 posto najma, treću 50 i tek četvrtu godinu oni plaćaju tržišnu cijenu najma – ističe Marija Šarić.

Iz Poduzetničkog centra poručuju kako u ovim izazovnim vremenima rade po posebnim uvjetima, usklađenim s preporukama HZJZ-a. – Stranke primamo na izdvojenom šalteru. Pandemija je onemogućila redovan rad i osobni kontakt s klijentima, no prilagodili smo način rada te većinu poslova odrađujemo telefonski i putem e-maila. Korisnici naših usluga tako nisu zakinuti za informacije, a njihove projekte odrađujemo prema planu. Ovih dana posebno je velik interes za ESIF zajmove te za mjere ruralnog razvoja za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti – zaključila je M. Šarić.

Izvor: gradonacelnik.hr

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek