Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

PLETERNIČKO HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO Izlet za stotinjak korisnika zlatne dobi na Ranč Čondić

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić

Udruga Hrvatsko žensko društvo Pleternica kao nositelj programa „Dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ i „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“, s partnerima Gradom Pleternicom i gradskom Maticom umirovljenika, organizirala je izlet za stotinjak korisnika zlatne dobi na Ranč Čondić. Budući da je  7. travnja obilježen Svjetski dan zdravlja, Udruga je organizirala svakodnevne aktivnosti tijekom cijelog tjedna, sa ciljem poticanja svojih korisnika na aktivno druženje i brigu o zdravlju. Prigodnim pozdravnim riječima sudionicima izleta obratile su se gradonačelnica Marija Šarić i županica Antonija Jozić.
Gradonačelnica je izrazila zadovoljstvo brojnošću sudionika te je napomenula da su najveće čari projekta zajedničko duženje tijekom kojega korisnici u razgovoru jedni drugima prenose svoja iskustva.

-Današnje druženje iskoristit ćemo da nam iznesete svoje prijedloge za neke nove projekte koji bi vam uljepšale vašu svakodnevnicu. Slijedi projekt „Zaželi“, proveli smo natječaj za zapošljavanje naših gerontodomaćica, a za tjedan do dva trebali bismo krenuti s tim programom. Potičem vas da se što prije prijavite zbog prikupljanja dokumentacije, iako nema nekog roka za prijavu. Novost je da program traje tri godine i to je lijep pomak, a Vlada i Ministarstvo su podržali naše prijedloge-istaknula je gradonačelnica. Dodala je da slijedi izgradnja Centra za starije na lokaciji kod Dječjeg vrtića, a to je dosad najveći projekt Grada Pleternice iz europskih sredstava.
Županica Antonija Jozić je istaknula na okupljanju poruku zajedništva, suradnje, međusobnog poštovanja i uvažavanja.-Kada smo zajedno, puno nam je lakše i jedni drugima se možemo pojadati. Čestitam gradonačelnici na brojkama koje ostvaruje na gradskom području za sve ljude zlatne dobi i prema umirovljenicima na području Općine Jakšić, gdje će se također graditi Centar za starije-naglasila je županica. 

Druženje je započelo predavanjem dr. med. specijalistice gastroenterologije Anamarije Jurić na temu „Nealkoholna masna bolest jetre-tiha epidemija 21. stoljeća“. Korisnici su tako imali priliku od liječnice dobiti odgovore na različita pitanja s preporukama kojih bi se bilo dobro pridržavati. Tijekom predavanja mogli su doznati o čimbenicima rizika, simptomima i znakovima bolesti, postavljanju dijagnoze, metodama liječenja i pravilnoj prehrani. Osim korisnika s pleterničkog područja, na predavanju su bili i članovi Matice umirovljenika Jakšić kojima se pridružio općinski načelnik Ivica Kovačević.

Nakon predavanja za sve je sudionike druženja pripremljen ručak poslije kojega su korisnici provodili vrijeme u šetnji u lijepom prirodnom okruženju ranča i nastavku druženja. Za sve korisnike bila je organizirana volonterska akcija kontrole tlaka i šećera u krvi u sklopu  programa „VolonTIrajmo, kreirAJMO“, koji Udruga također provodi. Za dobru atmosferu pobrinuli su se članovi glazbenog umirovljeničkog sastava Matice umirovljenika Grada Pleternice.

Treba napomenuti da ovakvim programima Udruga i partneri žele potaknuti aktivno sudjelovanje korisnika, želi se utjecati na korisnike da se i nakon provedbe projekta pokušaju što češće družiti i kvalitetnije živjeti, i ono što je najvažnije, želi se smanjiti njihova izoliranost. Ove programe financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.