Pleternički svirači umirovljenici u mladosti su svirali u zasebnim sastavima, a pod stare dane se okupili zajedno

Autor: Jelenko Topić

Svake druge subote pleternički umirovljenici se okupljaju u svojim  prostorijama, koje su sada obnovljene i temeljito uređene, na zajedničkim zabavama provodeći vrijeme uz pjesmu i ples.

Da bi to tako bilo moraju imati i svirače, a po riječima predsjednika Matice umirovljenika toga grada Zvonka Čorka imaju ih desetak jer je među njima pet harmonikaša, te više svirača na žičanim instrumentima.

Jedan njihov sastav snimili smo ovih dana, a u njemu su svirali  Anto Bilmez iz Gradca na bugariji, zatim Nedjeljko Balen iz Pleternice na berdi, te Andrija Belunek, također iz Pleternice, Antun Mikić iz Tekića i Ante Kocijan iz Kadanovaca koji sviraju harmonike.

Rekoše nam da u mladim danima nikada nisu svirali zajedno tj. u istom sastavu, no u poznim godinama života kao članovi Matice umirovljenika našli su se zajedno i tako počeli svirati za svoje vršnjake. Na taj način ostali su u glazbi cijeli život, a u svakoj prigodi najradije zasviraju lijepe stare pjesme iz šezdesetih i sedamdesetih godina proteklog stoljeća.

-Kupio sam harmoniku ponovo nakon 43 godine, ekipa za sviranje je dobra, pa se ovako često nađeno i zasviramo za svoju dušu, što pak dobro dođe našim umirovljenicima za razonodu i dobru zabavu – kaže nam Antun Mikić.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.