Pleternički Ramci pokazuju širokom gledateljstvu svoje običaje

Autor: Jelenko Topić

Jure Vidakušić gusliPLETERNICA –Hrvatska televizija u četvrtak 3. prosinca ove godine sa početkom u 11,15 sati na HTV-1 premijerno prikazuje emisiju “RAMCI NEGDJE DRUGDJE”, te je ponavlja istoga dana u 14,30 sati na HTV-3, a sljedeći termin prikazivanja je u subotu 5.prosinca od 12,30 sati na HTV-4.

Ekipa Hrvatske televizije boravila je u Pleternici prošlog proljeća te snimila emisiju koja će trajati pola sata, a u njoj je sudjelovalo tridesetak članova i članica Kulturno-umjetničkog zavičajnog društva „Rama“ iz Pleternice. Snimana je u samoj Pleternici i bližoj okolini gdje su se tijekom prošlog stoljeća doselili brojni žitelji s područja Rame, koje je smješteno između Bosne i Hercegovine.

Urednik Programa predajne i običajne kulture Hrvatske televiziji je Aleksej Pavlovsky, koji je i scenarist emisije. Ovo emitaranje će biti i najbolji uvod za smotru folklora „Običaji starog zavičaja“ koju KUD „Rama“ organizira svake godine početkom prosinca.

-Kroz emisiju je prikazan život i običaji Ramaca, njihove pjesme, plesovi i sviranje drevnih instrumenata kao što su diple, gusle i drugo – kaže Jure Vidakušić, predsjednik KUD „Rama“ dodajući da su između ostaloga obuhvaćeni Ramsko prelo, kosidba livada kosama na stari način, predstavljena su jela njihovog nekadašnjeg zavičaja itd.

/Foto: hrt.hr/

Više iz kategorije