Pleternički poduzetnički inkubator proslavio šestu obljetnicu rada: “Ako poduzetnik uz sebe ima instituciju u gradu poput PLINK-a u povoljnijem je položaju u odnosu na druge” /FOTO/

Autor: DK

Šest je godina rada Poduzetničkog inkubatora u Pleternici, kako ga još nazivaju PLINK, koji sa svojim zaposlenicima i korisnicima bilježi uspješnost u radu samim time i njegovu opravdanost otvaranja.

Skromno je obilježan taj rođendan, otvaranjem šampanjca i rezanjem torte, u nazočnosti direktorice PLINK-a Marije Šarić, dvojice zamjenika pleterničke gradonačelnice, Domagoja Katića i Ante Barbarića kojom su prigodom svi zajedno sa sadašnjim korisnicima odnosno stanarima razmjenili iskustva i poduzetničke ideje.

PLINK kao tehnologijsko-inovacijski centar s inkubatorom za razvoj ruralnog gospodarstva i poduzetništva u svom početku osmišljen je kako bi se promovirale nove tehnologije, inovacije i općenito poduzetništvo u ruralnim područjima. U proteklih šest godina ispunio je svoju misiju te je postao, kako je i zamišljeno najvažnije mjesto u gradu za poduzetnike i obrtnike. Smješten unutar Poduzetničke zone Pleternica ključno je mjesto gdje se ruralni proizvođači međusobno susreću, surađuju, razvijaju svoje poduzetničke ideje i znanja te ostvaruju nove poduzetničke prilike i pothvate svrstavajući tako Pleternicu na kartu nacionalnih i svjetskih “business-friendly” područja.

-Kroz ovih šest godina u Poduzetničkom inkubatoru održana su 55 okrugla stola na kojima smo okupili naše poduzetnike i poljoprivrednike i udruge, sve kojima smo pružali informacije kako se prijaviti na natječaje za bespovratna sredstva, kako unaprijediti poslovanje te kako im mi možemo biti podrška u poslovanju. Osim toga odradili smo 2253 sati savjetovanja, to su sva ona savjetovanja gdje su klijenti dolazili u naš ured te traže informaciju, a održano je i 1329 sati edukacije gdje smo educirali nezaposlene osobe, zaposlene, poduzetnike, udruge, sve one kojima je potrebno dodatno usavršavanje da bi unaprijedili svoj rad. Ono što je najvažnije i zbog čega je ova zgrada izgrađena to su stanari. Kroz inkubator je prošlo 16 stanara kroz urede i hale, te 15 virtualnih stanara. To su brojevi koji pokazuju kako ovaj Inkubator živi, da je on pun, i danas je pun, svi njegovi kapaciteti su iskorišteni i naši poduzetnici u njemu rade i stvaraju nove vrijednosti – istakla je direktorica PLINK-a Marija Šarić dodajući kako je kroz ovih šest godina na području grada Pleternice broj trgovačkih društava porastao za 63 posto, a broj obrta za 65 posto.

-Ne smatramo to direktno našom zaslugom, ali smatramo da, ako je bar jedan posto toga dio naše zasluge, onda smo mi ka Poduzetnički centar koji upravljamo ovim inkubatorom ispunili svoju misiju i viziju. Stoga, razloga za slavlje doista imamo – naglasila je direktorica Marija Šarić.

Čestitke u ime gradonačelnice Pleternice Antonije Jozić uputio je i njen zamjenik Domagoj Katić koji je naglasio kako Poduzetnički centar užurbano raste, razvija se i stvara nove vrijednosti.

-Kada smo kretali u cijelu priču poduzetničkog inkubatora razmišljali smo o popunjavanju, ali pokazala se velika potreba već na samom startu. Bespredmetno je govoriti o važnosti Poduzetničkog centra Pleternica i implementaciji u radu same gradske uprave i grada Pleternice jer kroz gotovo sve što radimo prisutan je i stručni tim iz Poduzetničkog centra kako bi projekti doista zaživjeli, realizirali se i u konačnici opravdali i isfinancirali – rekao je Domagoj Katić dodajući kako su svi koji su došli u PLINK da su dobili potrebnu informaciju u vrlo kratkom vremenu, a važnost toga u današnjem svijetu poslovanja zasigurno je nemjerljiva.

-Ako jedan poduzetnik ima uz sebe instituciju u gradu poput Poduzetničkog centra Pleternica koja dugi niz godina radi i istražuje i pravilnike i natječaje i sve potrebno, ako on tu informaciju dobije u svega nekoliko minuta, onda je on već u startu u povoljnijem položaju – dodao je Katić.

Čestitke je uputio i Anto Barbarić, također zamjenik gradonačelnice Pleternice ali u svojstvu dugogodišnjeg obrtnika i poduzetnika koji je u svom dosadašnjem radu dokazao uspješnost u poduzetničkim vodama.

Foto: D. Mirković [FGAL id=256060]

Komentiraj: