Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

PLETERNIČKA HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA: U drugom stoljeću rada krenula inicijativa za izradu monografije

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | PLETERNIČKA HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA: U drugom stoljeću rada krenula inicijativa za izradu monografije Požega.eu | PLETERNIČKA HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA: U drugom stoljeću rada krenula inicijativa za izradu monografije

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici, jedna od najstarijih u Hrvatskoj, u drugom je stoljeće svoga djelovanja. Osnovana davne 1907. godine, kada i Gradska knjižnica u Zagrebu, ispričala je brojne priče tijekom svog životnog vijeka koje se sprema sažeti u monografiju.
Inicijativu izrade monografije podržala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je s gradonačelnicom Marijom Šarić obišla pleterničku Knjižnicu. Dugogodišnji ravnatelj prof. Franjo Novak, osim s idejom o izradi monografije, upoznao ih je s aktualnostima Knjižnice, od kojih je posebno zanimljiva zavičajna zbirka koja se ovih dana useljava na nove police, te sa sadržajima za djecu i brojnim projektima koje provode.


-Prošle godine obilježili smo velikih 115 godina djelovanja. Protekom vremena naša Knjižnica je rasla i razvijala se kako bi u korak s promjenama ostala živo tkivo i središte kulture. Uz vrijednu građu, izložbe i promocije knjiga, u suradnji s Gradom Pleternicom, provodimo i brojne projekte koji našim članovima osiguravaju dodatne i kvalitetnije sadržaje -istaknuo je prof. Novak.


Gradonačelnica Marija Šarić istaknula je kako Knjižnica zaslužuje svoju vlastitu pisanu povijest u obliku monografije.
- Naša knjižnica je više od sto godina srce kulturnog života Pleternice i zaslužuje da se njena bogata povijest sažme u djelo koje ćemo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Želja nam je napraviti monografiju koja će obuhvatiti sve uspomene i koristiti kako stručnoj tako i lokalnoj zajednici-rekla je gradonačelnica.

Požeško-slavonska županija rodni je kraj brojnih književnika, što je dodatna obveza očuvanja knjižnog fonda diljem Županije, a što je prilikom obilaska istaknula županica Antonija Jozić.
-Požeško-slavonska županija iznjedrila je velik broj pjesnika i književnika, na što trebamo biti ponosni. U vremenu kada smo okruženi tehnologijama moramo biti svjesni vrijednosti pisanih riječi koje su nam darovane u ostavštinu, a koje u prvom redu čuvaju naše knjižnice diljem Županije. Prošle godine svjetlo dana je ugledala monografija Gradske knjižnice Požega, tim istim putem sada ide i Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici, što je dokaz da smo županija s vrijednom poviješću koja zaslužuje biti stavljena u korice, a isto tako imamo i ljude koji ulažu napore da se naša kultura očuva od zaborava- rekla je županica Antonija Jozić.
 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.