Pleternica uzor gradu Opatiji!!!

Autor: D.K.

PLETERNICA – Uspoređivati jedan turistički u svijetu poznati grad, koji je smješten u Kvarnerskom zaljevu, sa malim gradićem smještenim u srcu Zlatne doline ne toliko, “još uvijek”, poznat na svjetskim turističkim kartama mnogi će reći da to nema smisla. Prije nego što smo se malo više oko toga zainteresirali čitajući jedan komentar na facebok profilu jednog našeg Slavonca, koji živi u Opatiji, možda smo mislili i mi tako.

Naime, radi se o nekim usporedbama gradova Opatije i Pleternice koji su gotovo po broju stanovnika istovjetni ali po mnogo čemu različiti. Mnogo će toga mnogima biti za ne povjerovati ali činjenice su nepobitne koje idu u prilog gradu Pleternici na što bi mi ovdje trebali biti ponosni radi toga.

Nikica Pažin

Nikica Pažin

-Često se pitam zašto naš grad Opatija sa proračunom od 130 milijuna kuna ne može više? Dati ću vam usporedbu. Grad Pleternica u Požeškoj županiji ima 11.300 stanovnika. Opatija 10.500. Proračun Grada Opatije je 130 milijuna kuna, Pleternica 10 puta manje. Grad Opatija nema dječji vrtić, Pleternica ima pravi. Grad Opatija kreditom gradi Dom umjetnosti, Grad Pleternica izgradila novu knjižnicu i čitaonicu sredstvima fondova. Grad Opatija krpi cestu, Grad Pleternica obnovio 10-tak km kompletne ceste, Rotor sa vodoskokom a ne onu našu sramotu na Kuku. Grad Opatija ima 70 zaposlenih, Grad Pleternica 8 zaposlenih (misleći u Gradskoj upravi). Mogao bih još toliko nabrajati – navodi se na fb statusu, slobodno bi se moglo reći našeg Slavonca Nikice Pažina, kojem je porijeklo iz Jakšića koji koristi svaki slobodan trenutak doći iz Opatije i biti u svom malenom mjestašcu radeći na “gruntu” svoje djedovine čuvajući ono što mu je ostalo u nasljeđu, a koliko nam je poznato da ima i radi mnogo toga na poljoprivrednoj i voćarskoj proizvodnji. 

Nikica Pažin, kao stanovnik grada Opatije koji voli i u srcu nosi svoju Slavoniju, predsjednik je Liburnijske stranke (LIST), Gradski je vijećnik u gradu Opatiji, vođa je oporbe, koji konstruktivno razmišljajući želi samo razvoj i širenje gospodarstva i svih drugih preduvjeta ne samo u Opatiji i Slavoniji već i cijeloj Hrvatskoj. Na tom Kvarnerskom dijeli njegova je stranka u koaliciji sa Akcijom mladih i Primorsko goranskim savezom. U Gradskom vijeću Opatije imaju tri vijećnika dok u općini Matulji imaju jednog općinskog vijećnika. U općini Lovran kao koalicija su na vlasti a načelnik općine je iz njihovih redova, Akcije mladih.

Mnogi će se pitati zašto smo sve ovo naveli. Iz čistog razloga da, kada se neki budu pitali, tko to hvali Pleternicu i njen razvoj, da se vidi da kako se ne radi o ljudima iz iste političke opcije. U tvrdnjama i navodima gospodina Pažina vidljivo je da je izdignut iznad stranaka i stranačkih interesa. U fokusu mu je gospodarstvo i razvoj svih drugih preduvjeta kako bismo svi mi u Hrvatskoj bolje živjeli.

Gospodin Nikica Pažin ističe i kako Pleternica ima u pripremi  gotovih projekata milijunskih vrijednosti, dok grad Opatija nema niti jednog, čime uz te usporedbe navodi primjere kako se treba voditi jedna lokalna jedinica samouprave. Nadalje Pažin upućuje sve čestitke gradonačelnici Pleternice Antoniji Jozić, a ako smo slobodni prokomentirati i dodati, da je “možda zaboravio istaći” da zasluge za razvoj i “veliko gradilište” u Pleternici ima i bivši gradonačelnik, danas zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić.

E sad….očekujući reakcije, komentare i primjedbe na sve ovo, neka svatko prvo sagleda činjenice i stvarne podatke, neka usporedi i zapita se zar se doista mogu uspoređivati ta dva grada. Oni stariji mogu doći do spoznaje kako je izgledala Opatija prije desetak i više godina a kako Pleternica. Da je u Pleternici učinjeno mnogo to nitko ne može osporiti, da se moglo i više i tu je činjenica da se moglo više a koliko se u Opatiju ulagalo uz tolike turiste i prihode od turizma to je nama ovdje teško komentirati ali zato komentar tamošnjeg Gradskog vijećnika sve govori.

/Foto: pozega,eu i fb Nikica Pažin/

 

Više iz kategorije