Pleternica – Tomislavgrad: Putopisno-dokumentarni film “Kulturna ruta bećarca i gange” u kojem se progovara o ljudima, običajima kulturnim i drugim znamenitostima

Autor: DK

Poveznica između Pleternice i Tomislavgrada (BiH), jedinice lokalnih samouprava koje rade na zajedničkim projektima prekogranične suradnje, na zanimljiv je način prikazana u dokumentarnom filmu „Kulturna ruta bećarca i gange“ autora Alena Kocića u kojem je glavnu ulogu imao jedan klasični Englez, Jullijan McDonnell, stand-up komičaru i “YouTuberu” iz Londona.

Priča o dva grada prikazana je u filmu koji je snimljen na prostorima Pleternice i Tomislavgrada u kojem se prikazuju ljudi, običaji te kulturne i turističke znamenitosti tih dviju sredina.

Film je ugledao svjetlo dana na pretpremijeri i premijeri koja je prikazana u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Na pretpremijeri filma zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić je naglasio kako je to jedna lijepa priča o Trgu bećarca u Pleternici koja je pretočena u prekrasan projekt Trga bećarca i Trga gange u Tomislavgradu.

Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice

-Ove aktivnosti koje provodimo, nastojimo u prvom redu sebe osvijestiti što je bećarac i što imamo na području grada Pleternice a onda u narednim fazama kako to prezentirati drugima, kako ljude dovesti u naš grad i pokazati tu nematerijalnu kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a koju imamo i na koju smo ponosni. Svi vi koji ste dali svoj obol, ja vam od srca zahvaljujem jer ste uistinu pomogli da se stvori nešto prekrasno, nešto što će obići svijet, jer ovaj film i njegov smisao je početak stvaranja jednog brenda – rekao je Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice grada Pleternice koji je naglasio kako je predviđeno da se film prijavi i prikaže na više od deset filmskih festivala.

Alen Kocić, autor filma

-Moram priznati da me oduševilo u cijeloj toj priči organiziranost, produkcija, znači svi vi koji ste sudjelovali u tom filmu odradili ste odličan posao. Tim iz gradske uprave također je odlično odradio organizacijski posao jer je to inače jako teško. Obično ljudi misle kada pogledaju film da je to jednostavno ali svi vi koji ste sudjelovali ste otprilike vidjeli koliko u pozadini treba raditi da bi se to ostvarilo. U Tomislavgradu također je odrađen vrhunski posao. Ovaj film je rezultat na koji možete biti ponosni – rekao je autor filma Alen Kocić.

U glazbenom dijelu predpremijere nastupili su tamburašu De Gotho predvođeni Mihaelom Ribičićem.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: