Požega.eu

Pleternica je domaćin 1. međunarodne konferencije na temu kulturne baštine

PRIJE 2 GODINE
TEKST: PROMO

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Pleternica je domaćin 1. međunarodne konferencije na temu kulturne baštine Požega.eu | Pleternica je domaćin 1. međunarodne konferencije na temu kulturne baštine

PRIJE 2 GODINE
TEKST: PROMO

U sklopu projekta “Svijet Graševine” Grad Pleternica domaćin je dvodnevne međunarodne konferencije koja se održava od 31. ožujka od 1. travnja, a donosi sinergiju kulture, baštine i široke suradnje na više razina.Grad Pleternica u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i partnerima: Grad Požega, Grad Pakrac, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, TZ Požeško-slavonske županije i JU Pleternica uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, provodi projekt Svijet graševine, jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije.Projekt obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije koja će osigurati održivost projekta. Vrijednost projekta je 65.772.029,98 pri čemu je predviđeno EU sufinanciranje 55.486.866,07 kuna. U sklopu projekta planirana je i organizacija tri međunarodne konferencije na temu kulturne baštine, a prva se održava 31. ožujka i 1. travnja 2022 godine u Interpretacijskom centru Terra Panonica Pleternica te online.“Ovdje smo na Međunarodnoj konferenciji “Sedmi dan Icarus Hrvatska” koju organizira konzorcij Icarus s namjerom da poveže baštinske inicijative u Europi i Hrvatskoj. Svake godine putujemo po različitim mjestima u Hrvatskoj, ove godine smo u Pleternici i ove godine, naša konferencija se odvija u okviru Erasmus projekta WAAT i drago mi je što imamo priliku pokazati sve što se ovdje radi s europskim trendovima i inicijativama, međunarodnim praksama kulturne baštine i međunarodnim projektima. I glavni razlog zašto ovo radimo i organiziramo jest da naše stručnjake i ustanove povežemo i uključimo. Icarus je inače najveći međunarodni konzorcij u Europi na području kulturne baštine i digitalizacije, imamo nekoliko virtualnih platformi, desetak europskih projekata i trudimo se svake godine kroz ovakve aktivnosti u Hrvatskoj svima se približiti” pojasnila je predsjednica Icarus Hrvatska Vlatka Lemić.“Ovo je prilika da našu kulturnu baštinu koju doživljavamo kroz bećarac i kroz projekt Svijet graševine podignemo na jednu višu razinu, da proširimo sadržaj te da, kada završimo ovaj projekt i otvorimo Muzej bećarca, već budemo umreženi sa svim relevantnim dionicima, kako u Hrvatskoj tako i u Europi.” naglasila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

“Ovdje gradimo jednu novu destinacijsku priču, novi okidač turističkih dolazaka u naš grad i cijelu Požeško-slavonsku županiju, ali i Slavoniju i Baranju jer je to područje kolijevka bećarca. U Gradu Pleternici pokušavamo baštinu, prirodnu i kulturnu, prezentirati i to ponajprije našim stanovnicima kako bi oni osvijestili što sve tu imamo, a onda, kroz europske projekte napraviti jednu široku priču, oživjeti je kroz inovativni prikaz kako bi ona postala dostupna i privlačna širokoj javnosti. Stoga mi je vrlo drago da danas ovdje imamo stručne ljude. Vrlo su nam važni umrežavanje i suradnja jer tako dižemo i naš Muzej bećarca ne jednu višu, stručnu razinu.” dodala je gradonačelnica Šarić.“Čast mi je da se ova konferencija održava u Požeško-slavonskoj županiji, županiji koja uistinu ima što pokazati i ima se čime ponositi – ako krenemo od zapada prema istoku naše županije, od Spahijskog podruma koji se također uređuje u sklopu projekta Svijet graševine, preko Požege s bogatom kulturom baštinom i baroknim trgom dolazimo do Trenkovog dvorca u Trenkovu za koji smo nedavno potpisali izradu projektne dokumentacije i Pleternice s Trgom bećarca. Možemo stoga svjedočiti da Požeško-slavonska županija u tom segmentu kulturne baštine ostvaruje određene korake u očuvanju te baštine, ali i prezentaciji baštine vezano za turizam. Vjerujem, u budućnosti, u godinama kada svi ovi projekti budu završeni i kada dođe do prave revitalizacije kulturne infrastrukture da će brojni posjetitelji moći doživjeti Požeško-slavonsku županiju u pravom svijetlu.” rekla je županica Antonija Jozić.

Uz sudionike koji su se okupili u Pleternici, međunarodnu konferenciju “7. dani Icarus Hrvatska – Baštinske inicijative, edukacija i digitalno okruženje” moguće je pratiti i putem Zoom prijenosa. U konferenciji sudjeluju predstavnici konzorcija Icarus Hrvatska, predstavnici državnih arhiva iz Bjelovara, Vukovara i Požege, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut za etnologiju i folkloristiku, Arheološki muzej Istre Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica, te sudionici iz Budimpešte, Španjolske i drugi.“Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pleternice”.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.