Pleternica i dalje „grad – gradilište“: U krugu od samo nekoliko stotina metara četiri su gradilišta s višemilijunskim investicijama /FOTO/

Autor: D.K.

Dok gradska uprava grada Pleternice provodi mjere Stožera civilne zaštite RH i priprema rebalans proračuna život u Pleternici ipak nije su cijelosti stao. Više od 65 posto pleterničkih tvrtki i dalje radi, uz poštivanje mjera i preporuka Nacionalnog stožera. Tako je i s gradilištima u Pleternici na kojima se izvode radovi vrijedni gotovo 60 milijuna kuna.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

-Najviše, naravno, vesele radovi u našoj Poduzetničkoj zoni, a radi se o privatnim investicijama vrijednim preko 40 milijuna kuna koje će u budućnosti otvoriti i nova radna mjesta u našem gradu. Obzirom na vrijeme koje je ispred nas i nezamislive izazove u gospodarstvu i društvu u cjelini ove investicije svakako ulijevaju optimizam i nadu. Druge dvije velike investicije odnose se na ulaganja u obrazovanje. Naime izvode se radovi na energetskoj obnovi osnovne te radovi postavljanja fasade na zgradi srednje škole – ističe Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Dva su gradilišta na kojima se izvjesno vrijeme izvode i dovršavaju radovi, izgradnja zgrade buduće Srednje škole u Pleternici, u gotovo samom središtu grada, te proizvodnog pogona tvrtke Orchem plus d.o.o., kao takvog jedinstvenog u ovom dijelu EU. Taj proizvodni pogon u kojem će se prepakiravati i skladištiti agrokemikalije prostirati će se u pleterničkoj Industrijskoj zoni na površini od gotovo sedam tisuća četvornih metara koji će krasiti taj dio grada i biti privlačniji za druge investitore. U početku bi trebalo biti zaposleno do 20 radnika u tom proizvodnom pogonu. Za očekivati da će ta građevina privući i druge ulagače koji se odluče za izgradnju i širenje svog poslovanje.

-Obnova osnovne škole financira se iz EU fondova uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Požeško-slavonske županije i Grada Pleternice. Radovi na zgradi srednje škole ugovoreni su još prošle godine s rokom završetka godinu dana, a nakon čega ćemo, kao što sam već i najavila, obustaviti radove unutarnjeg uređenje do osiguravanja sredstava iz drugih izvora jer naš proračun ne može samostalno financirati tako veliku investiciju – naglašava gradonačelnica Jozić.

Podsjetimo, Orchem plus d.o.o. je sestrinska tvrtka Orchem d.o.o., istog vlasnika, koja se bavi distribucijom i primjenom sredstava za zaštitu bilja. Ulaganje u taj pogon je više od 32 milijuna kuna.  U taj je iznos uključen je samo prvi dio investicije, u građevinske radove, a investicija će financijski biti daleko veća u sklopu koje će se investirati u opremu i strojeve. Pogon će se prostirati u pleterničkoj Industrijskoj zoni na površini od gotovo sedam tisuća četvornih metara koji će krasiti taj dio grada i biti privlačniji za druge investitore koji se odluče s ulaganjima u neke od proizvodnih i drugih djelatnosti.

Hvalevrijedna investicija, vrijedna više od sedam milijuna kuna je izgradnja proizvodnog pogona tvrtke Lim rad d.o.o. iz Pleternice koji će se u pleterničkoj Industrijskoj zoni prostirati na tisuću kvadrata.

Tvrtka Lim rad d.o.o. je osnovana u travnju 2011. godine kojoj je osnivač Stjepan Dravec. U samim početcima djelatnost je obavljana u privatnoj kući s ukupno dva djelatnika, a danas zapošljava 11 stalno zaposlenih radnika. U planu je da po završetku izgradnje pogona bude zaposleno do 20 zaposlenika.

-Bavimo se proizvodnjom građevinske limarije i limenih ploča koje i montiramo. Odlučio sam se za investiciju vrijednu više od sedam milijuna kuna jer nam je potreban veći proizvodni pogon. Iskoristili smo pogodnosti grada Pleternice, a izgradnju financiramo iz vlastitih sredstava. U planu je kada preselimo u novi pogon i nabavka nove opreme i strojeva koji su nam potrebni što će biti ne baš zanemariva dodatna financijska investicija. Najviše poslujemo ovdje na našem području, a radimo i u susjednim županijama Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj te Sisačko-moslavačkoj. Nastojimo odraditi poslove kvalitetno na zadovoljstvo naših poslovnih partnera – rekao nam je Stjepan Dravec vlasnik i osnivač tvrtke Lim rad d.o.o. dodajući kako je plan završetka izgradnje pogona kraj srpnja početak kolovoza ove godine.

Započela je i energetska obnova Osnovne škole fra Kaje Adžića u Pleternici, investicija vrijedna više od 16 milijuna kuna sufinancirana sredstvima Europske unije. Projekt su pripremali djelatnici gradske uprave grada Pleternice i gradskih tvrtki, a samu obnovu provode Požeško-slavonska županija i Panora – regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Radove vrijedne.

– Naša pleternička škola je velika, ima velik broj učenika i dugi niz godina nije obnavljana, niti se ulagalo u uvjete školovanja naše djece. Ova energetska obnova prva je faza obnove naše škole kroz koju će se stvoriti kvalitetniji uvjeti školovanja za našu djecu, prvenstveno izmjenom stolarije, postavljanjem nove fasade i izolacijom podova u prizemlju. Time će se, naravno, ostvariti velike uštede vezano za troškove energenata, a onda će se ta sredstva moći ulagati u podizanje kvalitete školovanja – rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Obnova škole će biti podijeljena u dvije faze. Prva faza je energetska obnova, a druga bi trebala obuhvatiti ostale radove.

Obzirom da se trenutno rade projekcije prihoda proračuna grada Pleternice koji će evidentno ostati bez većeg dijela prihoda, smanjenjem poreza na dohodak i otpisom komunalne naknade za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, sve ostale investicije su stavljene na čekanje.

-Stav gradske uprave je da se, dok traje pandemija koronavirusa, rade samo one investicije koje su financirane iz EU fondova – dodala je gradonačelnica Jozić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88