Planira se izgradnja dva plinovoda radi poboljšanje opskrbe tim energentom

Autor: Jelenko Topić

Opskrba grada Požege plinom u sadašnjem vremenu riješena  je dovodom plina iz visokotlačnog plinskog sustava naše zemlje, te omogućavanjem gradnje distribucijskog sustava sa svim potrebnim postrojenjima za primopredaju, razvod i redukciju tlaka plina.

Postojeći plinovod je magistralni visokotlačni plinovod Nova Kapela-Požega maksimalnog radnog tlaka 50 bara.

Planskim dokumentima radi unapređenja sustava snabdijevanja tim energentom predviđena je izgradnja visokotlačnih plinovoda Požega-Češljakovci i  Požega-Brestovac, a oba bi imala  maksimalni radnog tlak od 12 bara.

Točne trase visokotlačnih plinovoda bit će određene aktima za gradnju. Prilikom projektiranja i izvođenja neophodno je primjenjivati odredbe zakona i propisa koji reguliraju transport plina, a za magistralne cjevovode obvezna je izrada Studije o utjecaju na okoliš.

Koridor magistralnog cjevovoda je širine 60 metara, a plinovodi magistralnog karaktera moraju biti udaljeni od drugih objekata kod paralelnog vođenja u skladu s posebnim propisima, stručnim standardima i posebnim uvjetima nadležnih tijela.

Predviđeno je navedene plinovode polagati u prvom podzemnom sloju unutar koridora javnih prometnih površina, a za njih se u pravilu osigurava pojas širine minimalno jedan metar i to prije svega kao površine uz kolnike kao što su zelenilo, pješački hodnici, biciklističke staze i sl.

Distribucijski plinovodi izvodit će se  dvostrano u uličnom koridoru, kod projektiranja trase novih  plinovoda neophodno je poštivati međusobnu udaljenost plinovoda od ostalih instalacija od minimalno jednog metra.  

Zasada je definirano kada će početi gradnja ovih plinovoda, a nositelj će biti HEP Plin iz Osijeka koji je opskrbljivač plinom na ovom području.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot